Moderna katnica u šumi: stvaranje jedinstva s prirodnim okruženjem

Mlada obitelj s djetetom i psom Corgijem preselila je u svoj novi dom, katnicu na kraju grada. Kuća se nalazi u šumskom području, tako da je glavna ideja arhitektonskog projekta bila panoramsko ostakljenje fasade i jedinstvo s prirodom.

 


Tim arhitektice Jane Groševe iz Lama Design Studija imao je zadatak u ovom projektu obiteljske kuće naglasiti arhitekturu i stvoriti ugodan prostor za život. Rezultat je neobičan interijer s obilje prirodnih materijala i modernim elementima koji doprinose atraktivnosti prostora.

Kuća se sastoji od velike dnevne zone s obiteljem vanjskih otvora čime se dobija puno prirodne svjetlosti ali uspostavlja i bolja komunikacija s prirodom te stvara dojam kao da ste uronjeni u prirodu.

Foto: Anna Černišova i Ekaterina Titenko

Dnevnu zonu karakteriziraju visoki stropovi sa stropovima obloženim drvetom te drvenim gredama. Strop je oplemenjen drvetom kako bi se on vizualno spustio ali i prostor učinio privlačnijim i toplijim.

Foto: Anna Černišova i Ekaterina Titenko

Dnevni boravak i kuhinju povezuje blagovaonica sa stolom i stolicama, a kuhinja ima dodatno mjesto za objed – manji otok koji služi kao šank. Kuhinja nema visokih ormarića kako bi se ostvarila prostornost i pročišćenost. Zbog toga je i napa skrivena unutar gipsanog zida te obojana u sivo, kao i ostatak zida s te strane kuhinje. U kuhu kuhinje nalaze se uska, slabije primijetna vrata koja vode u ostavu.

Foto: Anna Černišova i Ekaterina Titenko

Veliki hodnik vodi u ostale prostorije doma: tri spavaće sobe te dvije kupaonice. Za roditeljsku spavaću sobu arhitektica je odabrala neočekivanu, tamnu paletu boja koja se sastoji od crne i sive te tamno drvo. Zid iza uzglavlja kreveta ima sjajan dekorativni element: zatamnjeno staklo s perimetralnim osvjetljenjem koje reflektira svjetlost i stvara osjećaj dubine.

Foto: Anna Černišova i Ekaterina Titenko

U dječjoj sobi prevladava zelena boja, njome su obojeni zidovi i strop. Ova tehnika izgleda sjajno u kombinaciji s krajolikom koji se pruža izvan prozora.

Foto: Anna Černišova i Ekaterina Titenko
Komentari