Sirovost opeke i elegancija stakla u modernom dvoetažnom stanu

U današnje vrijeme dizajn interijera ne uključuje samo aspekt funkcionalnosti već i sposobnost da se što bolje očitaju ukusi, životni stil i očekivanja vlasnika. Zato dizajneri posežu za rješenjima koja interijeru daju jedinstven i univerzalan karakter u isto vrijeme. Ovaj puta vodimo vas u jedan dvoetažni stan u Krakovu u kojem je ovaj recept uspješno primijenjen.

 


 

Ono što na prvi pogled privlači pozornost u ovom interijeru je promišljen pristup estetici i funkcionalnim rješenjima, najvažnijim elementima koji čine uspjeh uređenja prostora. Studio MIKOŁAJSKA, koji potpisuje projekt uređenja, nastojao je osmisliti prostor koji odiše klasičnom elegancijom ali ima i elemente koji prostoru dodaju karakter. Uz pomno odabran namještaj i boje, u konceptu uređenja ogleda se i već i o kreativnom pristupu kombiniranju materijala, tekstura i detalja.

Foto: Michal Lichtanski

Interijer se sastoji od dvije etaže: na prvoj su, uz hodnik i kupaonicu, veliki dnevni prostor te spavaća soba odijeljena staklenom pregradom, a na gornjoj etaži su dvije spavaće sobe i kupaonica.

U početku je u otvorenom dnevnom prostoru trebao biti samo dnevni boravak s kuhinjom. No, zajedno s vlasnikom donesena je odluka da se staklenom stijenom odvoji dodatni spavaći dio. Zahvaljujući ovom konceptu odvajanja, dodatni prostor sada je dio dnevnog boravka, ali je od njega i odvojen. Takvo rješenje ima i druge prednosti – stakleni elementi omogućuju povećanje i osvjetljavanje oba prostora.

Foto: Michal Lichtanski

Otvoreni dnevni prostor oduševljava svojom funkcionalnošću i svjetlinom. Prozori ispunjavaju sobu svjetlom, naglašavajući prirodnu ljepotu opeke na zidovima. U kombinaciji s modernim namještajem i originalnom strukturom zidova, učinak je iznenađujući – poput potkrovlja, ali elegantan, profinjen i moderan. Sirovost opeke i elegancija koja vlada u prostoru savršen je primjer kako se materijal poznat po tvorničkim interijerima može savršeno uklopiti u sofisticirani stil.

Foto: Michal Lichtanski

Zaobljene obrade stolova, stolića, fotelja i lampi donose suptilnost, harmoniju i osjećaj mekoće u dnevni boravak. Njihovi zaobljeni oblici omekšavaju prostor te stvaraju ugodan kontrast ravnim linijama i kutovima, unoseći gostoljubiviji i privlačniji karakter.

Foto: Michal Lichtanski

Stubište koje iz dnevnog prostora vodi na kat arhitektonski je element i pametno organizacijsko rješenje – skriva dodatni skladišni prostor, dokazujući da se svaki kutak može pametno iskoristiti. Na katu je izvorni raspored predviđao dvije spavaće sobe, ali je samo jedna imala pristup kupaonici.

Ovaj plan je promijenjen stvaranjem odvojenog hodnika. To je povećalo privatnost i uvelo veću razinu praktičnosti u kojoj je svakoj sobi dostupna kupaonica.

Foto: Michal Lichtanski

 

 

 

Komentari