MALI FUNKCIONALNI RAJ: 30 sjajno osmišljenih kvadrata za mladu damu

Vodimo vas u mali stan u Parizu u kojem je nakon preuređenja svaki kutak jako dobro iskorišten. Adaptacija je donijela i minijaturnu, ali posve funkcionalnu spavaću sobu.

 


Stan u širem središtu Pariza podvrgnut je temeljitoj adaptaciji. Nova vlasnica, Gabrielle, zadatak preuređenja koji je uključivao i veće građevinske zahvate, povjerila je studiju Transtion Interior Design i dizajnericama Maragux Meza i Carli Lopez.

Foto: Didier Delmas

Zahtjev vlasnice bio je prebaciti kuhinju u dnevni boravak a u kuhinju smjestiti ležaj i tako napraviti odvojen prostor za spavanje. To je značilo da spavaći prostor neće imati vanjske otvore, no nije bilo moguće na drugi način to ostvariti, osim pregrađivanja dnevnog boravka, koji je do tada služio i kao prostor za spavanje. Bivši vlasnici imali su sofu na razvlačenje koja im je služila i kao krevet.

Razdjeljivanjem te jedine prostorije dobile bi se dvije vrlo male, pa bi dnevni boravak nedovoljne površine. Stoga se vlasnica, na prijedlog dizajnerica odlučila na mali kompromis i u nekadašnju kuhinju smjestila krevet i mali uski ormar. Problem garderobe riješio se ugradbenim ormarom u hodniku.

Foto: Didier Delmas

Kompletna adaptacija uključivala je, pored novog tlocrtnog rasporeda i preseljenje kuhinje u dnevni boravak te izmjenu postojećih i stavljanje novih instalacija, obnovu podova i zidova te novu kupaonicu.

Dnevni boravak tako je postao mini dnevna zona koja ima sve potrebno za mladu vlasnicu – kuhinju jednostavnih, ravnih linija u očaravajućoj zelenoj nijansi, kutak za blagovanje obogaćen tapeciranom klupom koja može primiti više osoba te sofu s klub stolićem i naslonjačem.

 

Foto: Didier Delmas

Iako mali, stan je, prema želji vlasnice, obogaćen bojama i šarenim dekorom. Pored nekoliko nijansi zelene, tu su i akcenti u žutoj, crnoj i zlatnoj kao i dekoracije poput tapeta i niza detalja.

Foto: Didier Delmas

Pažnju plijeni i namještaj rađen po mjeri, a prema zamislima dizajnerice, prije svega police za knjige i klupa pored blagovaonskog stola te garderobni ormar s frontama od trstike.

Foto: Didier Delmas

 

Komentari