POVRATAK PRIRODI: fantastična kuća u čijem središtu raste – stablo!

Osmišljena za peteročlanu obitelj, ova kuća u japanskom gradu Kyotu prirodnosti kojoj današnji interijeri teže daje posve novo (i doslovno) značenje.

 

 

Sam tlocrt kojem su vlasnici težili je otvorenog tipa kako bi roditelji mogli bolje nadzirati igru svoje djece. S obzirom na to da je dvorište oko same kuće mladog para bilo gotovo nepostojeće, arhitektonski studio 07BEACH taj je nedostatak nadoknadio “dovođenjem” dvorišta u samu kuću. Dvostruko viši zidovi od standardnih, krovni prozori s pregršt svjetlosti i pravo, živuće drvo uspješno su stvorili dojam kao da su na otvorenom. Prirodna svjetlost koja dopire s krovnih prozora i prolazi kroz krošnju stabla unutar četiri zida zaista zvuči nevjerojatno.

Foto: Yosuke Ohtake

Samo je stablo smješteno u središte dnevne zone, ali i cijele kuće. Sve su prostorije projektirane i osmišljene tako da ne ometaju rast drveta u sredini, već upravo suprotno, da budu u skladu s njim.

Foto: Yosuke Ohtake

Zanimljivo, gore spomenuti open space koncept ovog puta nije zaobišao ni kupaonicu. Tako ova inače intimna zona nije odijeljena zidom i vratima, no za one koji ipak žele privatnost, na raspolaganju je staklena stijena i zavjesa.

 

Foto: Yosuke Ohtake

 

 

Komentari