NAJVEĆI U OVOM DIJELU EUROPE: coworking prostor u Zagrebu oduzima dah

Na zagrebačkoj zavrtnici ovih je dana osvanuo sasvim jedinstven projekt. Wespa spaces proteže se na impresivnih 3000 kvadrata, a namjena mu je, osim coworking prostora i ureda za najam održavanje raznih događanja.

 

 

 

Centar Wespa spaces, sudeći po svemu što se njemu nalazi, a i po cijelom konceptu koje uključuje i zanimljiv dizajn u industrijskom štihu, novo je in mjesto u gradu Zagrebu. Riječ je o novom, po mnogo čemu jedinstvenom poslovnom centru koje se nalazi na Zavrtnici.

Foto: Privatni arhiv

Kompleks zauzima površinu od 3000 kvadratnih metara, u kojem se, osim coworking prostora i ureda za najam nalaze prostori koji će omogućavati održavanje raznih događanja, od manjih predavanja i prezentacija do većih evenata i raznih konferencija. Kapacitet od 320 radnih mjesta čini ga najvećim coworking prostorom u ovom dijelu Europe.

Foto: Privatni arhiv

Wespa spaces je mjesto osmišljeno tako da pruži komfor i funkcionalnost, te mogućnost izbora koji odgovaraju većini radnih potreba. Sama bit ovog prostora stoji i u imenu WESPA, koje je akronim za work – eat – socialize – play – anytime. Poslovne zone koje se prostiru kroz prvi i drugi kat te prizemlje namijenjeno druženju i eventima dvije su različite jedinice koje zasebno potpuno samostalno funkcioniraju, ali zajedno stvaraju savršenu cjelinu.

Foto: Privatni arhiv

Poslovni dio sadrži sve potrebno za rad, ali i odmor. Bilo da se radi o uredima ili coworking prostoru, stanarima Wespa Spaces-a na raspolaganju su sobe za sastanke, phone booth-ovi, lounge zone za igru i odmor, te čajne kuhinje. Ukidanjem epidemioloških mjera, Wespa će potpuno zaživjeti jer će se tada u prizemlju otvoriti restoran, a uz njega i caffe bar.

Uz ugostiteljski dio nalaze se i dvorane različitih veličina idealne za razne promocije, radionice, edukacije te konferencije, a Wespa se može pohvaliti i malom kino dvoranom te podcast sobom.

Foto: Privatni arhiv

Autor ovog impresivnog projekta je arhitekt Filip Fiolić, koji je zajedno sa suradnicom Vanjom Borović kreirao koncept cijelog poslovnog centra, dok je vizualni identitet osmislio Zato dizajn. Vlasnici su halu od gotovo 3000 m², koja je prethodno služila kao skladište, odlučili prenamijeniti, te pretvoriti u pretežito poslovne sadržaje, ali i sa brojnim dodatnim mogućnostima.

Prostor se proteže na tri etaže, te je tako sadržaje bilo potrebno rasporediti po etažama sukladno potrebama korisnika prostora i pretvoriti ih u jednu skladnu cjelinu.

Foto: Privatni arhiv

“Kreiranje koncepta cijelog poslovnog centra krenulo je od zoniranja sadržaja po etažama, te smo tako u prizemlje smjestili lobby i recepciju, ali i brojne dodatne sadržaje koji se nadopunjavaju s poslovnima. Svakako je ovdje vizualno najefektnija centralna tribina koja služi za socijalizaciju korisnika centra, ali i za razne evente i izvođače. Na katovima su raspoređeni poslovni sadržaji, unutar kojih su omogućeni razni modaliteti njihovog korištenja, pa tako imamo co-working dio, za pojedinačne korisnike radnih stolova kojima se na dnevnoj ili mjesečnoj bazi oni iznajmljuju, te na uredske prostore”, objasnio je arhitekt Fiolić te dodao:

Foto: Privatni arhiv

“Co-working dio podijeljen je na zone, te je tako omogućen rad pojedinačno – ili manjim ili većim grupama. Pojedine zone odijeljene su na manje cjeline parapetnim zidovima, te na veće cjeline staklom. Postoje i zasebni uredski prostori koji isto variraju po veličini, te prostorije za sastanke također raznih veličina. Tako su zaista omogućeni razni načini korištenja poslovnih sadržaja, te su prilagođeni širokom spektru poslovnih korisnika“.

Foto: Privatni arhiv

Ono što ovaj centar čini posebnim je ambijent modernog industrijskog dizajna koji odiše udobnošću i toplinom. On se proteže kroz cijeli prostor – od grube završne obrade podove i zidova, vidljivih instalacija ispod stropova, pa sve do izbora materijala i komadnog namještaja. Detalj koji je zaista jedinstven je veliki zid koji se proteže kroz prizemlje i 1. kat, te se nalazi u društvenom dijelu centra, a obložen je cijelom svojom površinom u građevinsku armaturu.

Unutar njega nalaze se niše za sjedenje obložene drvenom oblogom i police različitih veličina. Od obloga u interijeru prevladavaju drvo, metal i beton. Rasvjeta i komadni namještaj prate ostale elemente interijera po izričaju.

Foto: Privatni arhiv

Poseban detalj i središte cijelog prostora mural je cijenjenog street art autora Lonca koji krasi zid u prizemlju Wespa spacesa.

Komentari