POČETAK U DIVNOM OKRUŽENJU: prvi zajednički dom mladoga para od 34 kvadrata

Ovaj mali stan u stambenoj zgradi iz 1960-ih prvi je zajednički dom mladog para. U želji da se prostor što bolje iskoristi i izgleda lijepo, u pomoć su pozvali dizajnericu Olga Tiščenko koja je nastojala ispuniti zahtjeve te stvoriti novu interpretaciju retro stila

 

 


Mali stan od 34 kvadrata u Moskvi postao je prvi zajednički dom mladome paru. Stanu je prije useljenja bila potrebna renovacija, a vlasnici su zaželjeli i lijep izgled te neke prostorne preinake te su angažirali dizajnericu interijera Olgu Tiščenko iz studija LxHxW.

Glavna ideja projekta, kako nam je otkrila dizajnerica, bila je obnoviti interijer, stvoriti izdvojeni dio za spavanje te očuvati atmosferu sovjetskih stanova iz polovine prošloga stoljeća, stvarajući modernu interpretaciju retro stila.

“Za moje klijente, mladi par koji je prije godinu dana završio fakultet, ovo je prvi stan, početak nove ‘odrasle’ faze i zajedničkog života”, kaže dizajnerica Olga Tiščenko te dodaje: “Stan je mali, ali s potencijalom za dobar raspored te je na vrlo dobroj lokaciji. Unatoč skromnom broju kvadrata, ovo je dobar početak za dvoje mladih ljudi”.

Prema zahtjevu vlasnika, mali prostor morao je biti maksimalno iskorišten kako bi imao sve potrebno za život. Prije svega, bilo je potrebno vizualno povećati ne samo površinu, već i stropove, koji su u ovoj kući 2,3 metra. I također, očuvati atmosferu sovjetske kuće 60-ih, ali ne da bi se upalo u rekonstrukciju života tih godina, već da bi se, kako objašnjava dizajnerica ‘stvorilo nešto prikladnije za dob i temperament vlasnika’.

 

Foto: Nick Rudenko

Jedan od zahtjeva je bio osigurati mjesto za skladištenje odjeće, obuće i svega ostaloga što ne treba biti vidljivo na policama. Zahtjev je riješen ugradnjom velikoga i manjeg ormara u hodniku. Kuhinjski ormarići do stropa također su donijeli dovoljno prostora za pohranu namirnica, posuđa i aparata. Da bi stali dovoljno duboki ormari, kuhinjski prozor je malo sužen.

Micanjem zida, kuhinja je s dnevnim boravkom postala jedan otvoreni prostor, povezan okruglim blagovaonskim stolom, koji ujedno i vizualno razdvaja ove dvije zone. Dnevni boravak nudi izlaz na lođu koja se prostire cijelom širinom stana.

Foto: Nick Rudenko

Rušenjem zida između kuhinje i boravka prostor se doima većim nego što jest, pomicanjem zida u hodniku prema boravku stvorila se niša u koju je smješten krevet. To je osiguralo i da hodnik bude dovoljno velik da se u njega stave veliki ugradbeni ormari. Zahvaljujući micanju vrata te frontama s ogledalima hodnik izgleda prostornije i svjetlije.

Foto: Nick Rudenko

“Krevet je postavljen u udubljenje nastalo nakon proširenja hodnika i ugradnje ormara. Udubljenje je vrlo malo pa sam se, kako bih ga proširila, odlučila poigrati se sa zidnom dekoracijom od tkanine iznad kreveta”, otkriva dizajnerica te dodaje:

Odlučili smo ne riskirati s bojom te smo odabrali različite nijanse sive dodajući im akcente u ljubičastoj. Zidovi su tako ujednačena pozadina na kojoj će svi sjajni naglasci koje klijenti sami odaberu u budućnosti izgledati sjajno. Zbog drveća koje raste u dvorištu, stan je prilično mračan čak i danju, pa svaka boja ovdje izgleda bogatije i tamnije za dva tona”.


Izvor: Elle Decoration Russia

 

 

Komentari