Blogerica Angelika: Birajte namještaj i detalje srcem, tek tada ćete osjetiti da je to vaš dom

Angelika je popularna je poljska interior blogerica. Sve je oduševila pristupačnim i jednostavnim uređenjem kuće nadahnute skandinavskim dizajnom u kojem dominiraju plava i žuta boja na neutralnoj bijeloj i sivoj podlozi. Odgovorila nam je na nekoliko pitanja i predstavila svoj dom u Poznanju

 

 

Mlada mama Angelika uživa u svome domu u Poznanju. Riječ je o kućici u nizu u koju su ona, suprug i sinčić uselili prije dvije godine. Od tada, izgled njezina doma mijenja se na tjednoj bazi, i to uglavnom u detaljima te rasporedu namještaja. Interijeri su Angelikina strast te svoj dom vidi kao pozornicu na kojoj izmjenjuje postave ovisno o raspoloženju, godišnjim dobima, količini kreativnosti… Logičan slijed bio je otvaranje profila @angie.house na kojem gotovo svakodnevno objavljuje kadrove iz svoga doma. Njezin zaštitni znak su skandinavski dizajn te kombinacija plave i žute, koje Angelika obožava. Otkuda potječe ljubav prema ovim bojama, kako je uspjela urediti prilikom useljenja svoj dom za samo četiri tjedna te što je bitno prilikom uređenja, otkrila je pitanjima koje smo joj postavili.

Foto: Privatni arhiv

Dvije godine ste u svojoj plavo-žutoj kući. Kako gledate na ovaj period u svome domu?

Dvije godine su prošle od useljenja i još uvijek savršeno pamtim sve emocije povezane s gradnjom, planiranjem, traženjem inspiracije u magazinima i po trgovinama, kupovini, namještanjem i dotjerivanjem detaljima. U tome mi je uvelike pomagao suprug, pa je ova kuća naše djelo, iako sam ja uvijek u prvom planu zahvaljujući instagramskom profilu. Tijekom ove dvije godine, postupno, korak po korak, dovršili smo kuću. Tek sad mogu reći da je gotova. Sad više nemam dojam praznine i strogoće koji sam imala kada smo tek uselili. Bilo je to doba prilagođavanja, istraživanja, eksperimentiranja… Uglavnom, naporno ali i vrlo zabavno.

 

Foto: Privatni arhiv

Biste li, da krećete iz početka, sve drugačije uredili?

To i sama sebe često pitam. Ali ovdje se uvijek događaju promjene, tako da je kuća u ove dvije godine mijenjala izgled. Uglavnom je do bilo u nadopunjavanju novim stvarima ili mijenjanju rasporeda slika na zidu. Ili, primjerice, novog rasporeda u dnevnom boravku. A sada se bavim mišlju da srušim jedan od zidova u boravku… Ja sam tip osobe koja s vremena na vrijeme mora nešto promijeniti u svome životu, pa tako i izgledu doma.

Foto: Privatni arhiv

 

Na vašem Instagram blogu primjetna je ljubav prema plavoj i žutoj. Kako je došlo do toga, jesu li to inače vaše omiljene boje u svemu?

Plava zato što u životu vrijedi malo se ljuljuškati u oblacima. Plava mi je bliska otkad sam bila djevojčica, uvijek me okruživala i odabirala sam  radije nju, kada su moda i interijeri u pitanju, nego ružičastu. U početku je kuća odisala strogom skandinavskom atmosferom, sve je bilo suzdržanije, a vladale su bijela, siva i drvo sa sitnim dodacima plave. Iako i dalje volim takve interijere i pratim Insta blogove koji ih prikazuju, shvatila sam da mi nešto nedostaje u takvom domu. Siva je za mene bila suviše hladna i tužna. Nakon pregovora sa suprugom, došli smo do dogovora da se isplati vratiti mojoj prvoj ljubavi – plavoj. Počeli smo s plavom paletom na zidovima, a kasnije su došli razni dodaci, pa je došla i žuta…

 

Foto: Privatni arhiv

Što za vas predstavljaju ove boje?

Pored ljubavi i osjećaja da su to moje boje, bijela u kombinaciji s plavim i žutim daje mi predah potreban u svakodnevnom životu, koji je ispunjen poslom, jurnjavom i obavezama. Bijela i plava me smiruju i opuštaju, a žuta mi podiže raspoloženje i asocira na sunce, ljeto, vedrinu…

Često se u vašem domu pojavljuju novi dodaci, npr. povezani s promjenom godišnjih doba? Što je posljednje čime ste upotpunili svoj dom?

U jednom sam trenutku željela pratiti trendove i uskladiti dodatke s godišnjim dobima – bilo da se radi o šalici za kavu ili o promjeni ukrasnih detalja na polici. Međutim, nedavno sam primijetila da doista imam previše dodataka i sada se fokusiram na minimalizam. Ne smeta mi piti kavu iz jedne omiljene šalice, a isto pleteno srce je na polici godinu dana. Kod kuće imamo mnogo drvenih dekoracija i manjih komada namještaja koje je moj suprug izradio, uključujući kuhinjske daske i tabure. Ovo je baza koja mi je sasvim dovoljna da živim. Jedina stvar koja se stalno mijenja je cvijeće u vazi. Sada, u sezoni proljeće/ljeto, većinu slobodnog vremena provodimo u vrtu, pa po trgovinama tražim za dodatnu opremu vezanu za ovu temu.

Foto: Privatni arhiv

 

Gledajući fotografije vašeg doma, može se vidjeti da se boja kuhinje malo razlikuje od one u ostatku kuće. Nema plavih boja! Zašto?

Istina je da je kuhinja soba u kojoj je najmanje plave. Kada smo počeli tražiti svoj novi dom, već tada sam počela ozbiljno razmišljati o boji i izgledu kuhinje. Prije useljenja ona je već bila kupljena i samo je čekala da dođe na svoje mjesto. Ideja je bila od početka da ona bude bijela i drvena. Konačno, vrh je crn – ova boja je vrlo funkcionalna, ne morate brinuti o njenoj impregnaciji, ili npr. prolivenom vinu.

 

Imate li savjet za naše čitatelje o uređenju doma? Na što treba obratiti posebnu pozornost, što može izazvati probleme?

Od trenutka kad smo dobili ključeve u ruke pa do useljenja prošlo je samo četiri tjedna. U mjesec dana opremili smo ne samo osnovnim namještajem nego i drugim komadima i detaljima prostor od 75 m2, usput svaki dan išli na posao i brinuli se za sina.  Najteže nam je bilo donositi konačne odluke i reći prodavačima, stolarima, majstorima – to želim i hoću tako i tako. A oko tebe trči dvogodišnjak i stalno te pita kad ćete kući. A tu je bio i ograničeni budžet kojeg smo ipak malčice probili. Sad znam u čemu smo pogriješili i što smo zaboravili.

Kada bih mogla vratiti vrijeme unazad, drugačije bih organizirala kuhinju, promijenila bih podne pločice u kuhinji, drugačije bih rasporedila utičnice i obratila pozornost na mjesto gdje je kontakt sa svjetlom. Žao mi je što nismo odmah srušili ovaj zid između kuhinje i boravka. Ali to ne znači da nećemo… Moj savjet? Nemojte uređivati slijepo sljedeći trendove, odabirite svojim srcem. Tek tada ćete osjetiti da je to vaš dom.

Foto: Privatni arhiv
Komentari