LIJEPA IZVANA I IZNUTRA: moderna vikendica koja vlasnike podsjeća na život u Amsterdamu

Ova moderna planinska koliba sjajne arhitekture kao i unutarnjega dizajna nalazi se u planinama Oregona u SAD-u i namijenjena je za kuću za odmor mladoj obitelji

 

 

 

Moderni koncepti kuća za odmor koji se uvelike naslanjaju na tradiciju i prirodni okoliš oduševljavaju svojim izgledom, kako vanjskim, tako i unutarnjim. Takav je i projekt moderne planinske kolibe smještene u Government Campu u Oregonu.

Koncept koji potpisuju studio Keystone Architecture Planning i dizajnerica Casey Keasler se vanjštinom naslanja na tradiciju američke gradnje pročelja drvenim gredama, ali i na Europu, točnije Nizozemsku. Jer, od tamo su, između ostaloga i krenuli prvi doseljenici na američko tlo i počeli graditi svoje nastambe na način na koji su navikli u domovini. Ovaj europski utjecaj tako je istovremeno i tradicija.

Foto: Mikola Accuardi

 


Tri ključne riječi, kako otkrivaju autori, za vođenje projekta bile su “gezellig” (nizozemski ugodno), “alpine” i “funk”. Alpine asocira na zeleni okoliš i planine, a funk je skraćenica od funkcionalno. Baš takvi su i bili zahtjevi klijenata, koji su željeli moderan i ugodan dom, od prirodnih materijala te vrlo jednostavan za održavanje. Željeli su kuću koja će im pružiti aktivan odmor za vikend i koja će im ‘dati energiju, a ne oduzeti’ zbog silnog čišćenja i održavanja.

Paleta crnog, bijelog i izbijeljenog drva, kao i kombinacija minimalističkog i skandinavskog dizajna čini ovaj privremeni dom jedinstvenim, a vlasnici su dobili mjesto koje ih podsjeća na trogodišnji boravak u Amsterdamu, gdje su živjeli s dvoje male djece.

Polazna točka projekta bila je trokatna konstrukcija s kosim krovom kako se snijeg ne bi previše zadržavao na njemu. Visoka, tanka koliba podsjeća na stoljetne kuće koje se nalaze uz kanale u Amsterdamu, ali ovdje uz dodavanje kosog krova za funkcionalnost u teškim snježnim uvjetima koji znaju vladati u Oregonu.

Foto: Mikola Accuardi

 


Unutrašnjost je isplanirana do posljednjeg centimetra, bez puno namještaja i detalja. Prevladavaju crni, bijeli i sivi tonovi, s dodacima svijetloplave i cvjetnog uzorka. Kako bi se iz dnevne zone nudio bolji pogled, ona je smještena na najgornju, treću etažu, dok su spavaonice na prvom katu. Prizemlje je rezervirano za garažu, malu ostavu i ulazni prostor.

Komentari