Prije i poslije: ured taksi kompanije od 15 kvadrata preobražen u životni prostor

Ova garsonijera, nekoć ured taksi kompanije, po svemu je, a ne samo po broju svojih kvadrata, čudesna: dizajneri su uspjeli smjestiti sve potrebne sadržaje za život te cijeli prostor, od poda do stropa, izgradili od šperploče koju su premazali uljem kako bi dobila prirodnost i jednostavnost

 

 

Studiomama, odnosno dizajneri Nina Tolstup i Jack Mama stoje iza izvrsne adaptacije malog derutnog prostora koji je prije služio kao ured jedne taksi kompanije u Londonu. Svojim projektom prenamjene učinili su ono što se na prvi pogled činilo nemogućim: mali prostor od svega 15 četvornih metara pretvorili su u funkcionalnu stambenu jedinicu u kojoj je doista moguće živjeti i u kojoj imate sve što vam je potrebno. Stan je svojim dizajnom i površinom idealan za studentski stan ili prvi stan mladih ljudi kada kreću u samostalan život, a to je i bila namjera konceptom uređenja tvrtke Studiomama.

 

Foto: Moon Ray Studio

“Pitanje o tome kako živjeti u malom kompaktnom životnom prostoru vidimo kao sve veću važnost, te smo željeli iskoristiti ovaj projekt kako bismo postaviti pitanje o tome što nam je doista potrebno za udoban život”, navode Nina i Jack na svojoj stranici. Ovaj dom ima sve potrebne elemente: mjesto za kuhanje, objedovanje, spavanje ,druženje i održavanje higijene. Garsonijera se sastoji do mini kuhinje, mini sofe koja je dio ugradbenog ormara, skladišnog prostora, ležaja, kutka za blagovanje te kupaonice.  Tome je uvelike pomogao i multifunkcionalni i sklopivi namještaj koji je rađen po mjeri. Specifičnost namještaja jest da je rađen od šperploče.

 

Foto: Moon Ray Studio

 

“Lijepa kvalitetna šperploča nije najpovoljnija opcija, ali kako je prostor mali, prilično je jeftin. Mi smo je dodatno prebojali prozirnim lakom kako bi se dobila prirodna jednostavnost šperploče, koja igra veliku ulogu u tome da prostor bude što jednostavniji i spokojniji”, kaže Nina dodajući kako završna obrada čini materijal vodootpornim i iznimno izdržljivim što je bilo iznimno bitno za kuhinjske ormariće i blagovaonski stol.

Pogledajte u nastavku stanje “prije i poslije” kako biste stekli bolji dojam što je sve učinjeno adaptacijom i kako se bezlični prostori mogu preobraziti u sjajnu stilsku cjelinu!

 

KREVET I ORMARI

Foto: Studiomama

Fronte ormara kriju u svojoj unutrašnjosti krevet i više nego pristojnih dimenzija, da na njemu mogu prespavati dvije osobe. Zidni krevet bio je izvrstan način da se uvelike uštedi na prostoru. A dodatni adut kreveta su police s bočnih strana u unutrašnjosti ormara koje igraju ulogu noćnih ormarića.

 

GARDEROBA I BLAGOVANJE

Foto: Moon Ray Studio/Studiomama

Prostor blagovanja inspiriran je izgledom američkih restorana i separea koji štede prostor. Dodatni prostor za sjedenje omogućen je izvlačnim daskama s bočne strane klupa. Između blagovanja i kupaonice dizajneri su uspjeli ugurati mali garderobni kutak, nešto kao hodnik u koji se odlaže obuća, kaputi, jakne, kišobrani…

 

 

KUHINJA

Foto: Moon Ray Studio/Studiomama

Kuhinja je ostala na istome mjestu, s tim da se iz čajne prometnula u pravu mini kuhinju s proširenim funkcijama i dodatnim prostorom za pohranjivanje namirnica. Nova kuhinja, za razliku od stare, ima viseće elemente, police za sitnice i pećnicu a pažnju plijeni ogledalo kao zidna obloga.

 

KUPAONICA

Foto: Moon Ray Studio/Studiomama

Dizajneri su i zidove kupaonice odlučili obložiti šperpločom, dok su na podove ipak stavili keramičke pločice.

Komentari