MALI STAN 30 KVADRATA: odličan dom dom za modernu djevojku

Unatoč maloj kvadraturi, izduženom tlocrtu i samo jednom prozoru stančić od 30 kvadrata ima sve potrebno za život vlasnice, dovoljno svjetla i puno stila

 


Vlasnica stana je prije useljenja u svoj novi dom od 30 kvadrata angažirala dizajnericu Katju Ulanovu. Vidjela je njezin projekt uređenja jednog momačkog stana te je poželjela sličan, ali u djevojačkoj verziji. Ta verzija uključivala je više svjetlih tonova, ali i malo ružičaste.

Foto: Olga Melekeceva

Raspored stana je prilično nezgodan – izduženog je tlocrta, širine svega 3,5 metra i sa samo jednim prozorom te se sve, pored kupaonice, nalazi u jednoj prostoriji i nema balkona.  Pored toga, ukupna površina od 30 četvornih metara nije ostavljala puno prostora. No, dizajnerica je uspjela izvući maksimum iz svakog kuta, ponudivši nekoliko originalnih i korisnih rješenja za male prostore. Rezultat je odličan dom za modernu djevojku!

Foto: Olga Melekeceva

Stan se sastoji od ulaznog dijela, kupaonice i sobe koja je dnevni i spavaći prostor. Dizajnerica je povukla zid iz hodnika, čine se stvorila pregrada i mala niša u koju je stavljen krevet. Tako se uz pomoć zida i zavjese dobio odvojeni dio za spavanje s potrebnom privatnosti. Kako ne bi izgledao kao tunel, unutrašnjost spavaćeg kutka je u svijetlim bojama te ugradbenim policama koje su razbile monotoniju.

Foto: Olga Melekeceva

Foto: Olga Melekeceva

Hodnik je pretvoren u ugradbene ormare čime se riješio problem odlaganja garderobe, obuće i ostalih stvari. Time je dnevni dio ostao prozračniji i komotniji jer u njemu nema ormara – tek jedna komoda te s druge strane kuhinjski ormarići. Kuhinjski ormarići nastavljaju se na ormare iz hodnika.

Foto: Olga Melekeceva

Kako u stanu nema balkona, prostor ispred prozora iskorišten je za ugradbenu klupu, blagovaonicu i kutak za šminkanje  – tako se stvara dojam eksterijera budući da se iz tih pozicija nudi pogled na okoliš. Zbog uštede prostora, odabran je mali okrugli stol za blagovanje te stolice jednostavnog dizajna i reduciranog volumena, dok je za kutak za šminkanje napravljen stol po mjeri, koji se nastavlja na klupu.

Foto: Olga Melekeceva
Komentari