OPUŠTENO I ŠARMANTNO: starinski stan s prekrasnom vintage kuhinjom

Pored onih s mat frontama i u tamnim nijansama (antracit siva, crna), u trendu su vintage kuhinje koje donose bezvremenski šarm i toplinu. Upravo takva kuhinja najveći je adut ovog starinskog stana!

 


Industrijski stil donio je tamne boje i mat fronte u kuhinjski prostor, a rustika i klasika, koje su također u trendu, vintage kuhinje u svijetlim nijansama sive, kao i zelene i plave. Odlika takvih kuhinja su starinske ručke, nerijetko od mjedi, ili metala u mat crnoj, police umjesto gornjih ormarića te fronte s ukrašenim lajsnama odnosno ukladama.

Foto: Entrance
Foto: Entrance

Upravo sve to ima kuhinja u starinskom stanu u Göteborgu, u zgradi iz davne 1907. godine. Ova prostorija ujedno je i jedan od glavnih aduta stana, iako će mnogi biti oduševljeni dnevnim boravkom prepunim tople atmosfere i detaljima poput crnog kamina i umjetničkih slika i crteža na zidu.

Foto: Entrance

Stan je zadržao ukrasne lajsne i rozete po stropovima i zidovima, stari kamin, kao i starinski koncept rasporeda – s jedne strane je kuhinja, a s druge strane hodnika dnevni boravak iz kojeg se ide u radnu i spavaću sobu.

Foto: Entrance

Odmah do kuhinje, koja ima izlaz na balkon je dječja soba u kojoj je namještajem po mjeri izvrsno iskorišten radni prostor te su smješteni kreveti na kat.

Foto: Entrance

Mnogima će za oko zapeti radna soba u koju se ulazi iz dnevnog boravka, koja je ispunjena pomno odabranim elementima, od kojih se naročito ističe moderni otoman od sivoga baršuna.

Foto: Entrance

Radna soba nastala je podjelom spavaće sobe na dva dijela – dio s krevetom je u dnu sobe dok je radni dio pored prozora zbog dotoka prirodne svjetlosti. Do spavaćeg dijela ipak  dopire određena količina svjetlosti zahvaljujući pregradi koja ima staklene dijelove. Krevet je ujedno iskorišten i kao skladišni prostor – malo je podignut na veću visinu od standardne, kako bi se ispod njega smjestile ladice.

Foto: Entrance

Posebnost kuhinje je i u podu – drvo je presvučeno epokisdnom smolom u uzorku rombova, dok je ostatak stana zadržao postojeći seljački pod, a obnovljen je novim slojem mat laka.

Foto: Entrance

Uređenje je koncipirano kao mješavima suvremenih elemenata, vintage komada i drugih koji podsjećaju na život na selu. Od svega toga stvorio se prekrasan dojam ravnoteže, elegancije, topline i šarma. Savršen obiteljski stan za život, zar ne?

Foto: Entrance
Komentari