JEDNOSTAVNOST KOJA OSVAJA: 35 pomno uređenih kvadrata za mladu vlasnicu

Minimalizam udružen sa skandinavskim stilom rezultirao je funkcionalnim i šarmantno uređenim interijerom od 35 kvadrata kojemu pripada i lođa od 5 kvadrata, koja po potrebi postaje produženi dnevni boravak

 

 


Iza malog, ali ugodnog i funkcionalnog jednosobnog stana u Moskvi stoji dizajnerica Elena Sorensen. Od 35 kvadrata uspjela je stvoriti životni prostor koji u potpunosti zadovoljava potrebe mlade vlasnice. Svoj prvi stan vlasnica je poželjela u što jednostavnijem izdanju, bez pregrađivanja ionako malog prostora te uključivanje pravog ležaja, a ne onog koji se dobije razvlačenjem sofe ili kutne garniture.


Pored toga, odvajanje zasebnog prostora bilo je nemoguće zbog postojanja samo jednog prozora. Postojanje lođe od pet kvadrata, na kojoj vlasnica želi provesti što više vremena, zadovoljit će potrebe za većim dnevnim prostorom.

Foto: Olga Šangina

Zbog toga je u središtu prostorije, koja služi kao dnevni i spavaći prostor, krevet, dok je sofa ugurana u malu nišu između kreveta i zida. No, iako mala, sofa nudi mogućnost razvlačenja u ležaj, što je vlasnici bilo bitno.

Foto: Olga Šangina

Budući da je riječ o novogradnji i da je budžet bio ograničen, u tlocrt se minimalno interveniralo, a interijer je opremljen povoljnim komadima namještaja. Jedina prostorna izmjena jest rušenje zida između kuhinje i ostatka prostorije, kao i kuhinje i hodnika – malog uskog prolaza prema kupaonici koji je samo oduzimao dragocjenu kvadraturu.

Foto: Olga Šangina

Kuhinja je bila odijeljena zidom od sobe, ali je ulaz u nju bio bez vrata. Ovako, rušenje zida i otvaranjem kuhinje, ona ne izgleda tako skučena te ima više dnevne svjetlosti.

Kuhinjski polutok dijeli zonu kuhinje od ostatka prostora, a podizanjem stražnje plohe poluotoka kuhinjski uređaji i radne ploče nisu vidljivi iz dnevnog boravka i spavaće sobe.

Preko puta kuhinjskog otoka nalazi se s jedne strane garderobni ormar a s druge ormar u kojem su skrivene perilica i sušilica rublja te mnoge stvari za kućanstvo, dok su neki kuhinjski sadržaji poput posuđa i hladnjaka sada u dijelu za blagovanje te su maskirani ispod bijelih ormara.

Foto: Olga Šangina

U uređenju se dizajnerica vodila željama vlasnice za ugodnim i funkcionalnim gradskim stanom inspiriranim skandinavskim i minimalističkim stilom.

Foto: Olga Šangina

“Klijentica je željela dobiti monokromatski neutralni interijer bez prepoznatljivog modernog ruskog dizajna, u europskom stilu, ali s referencama na jednostavnost i praktičnost svakodnevnog života te sam nastojala u svakom segmentu ispuniti te zahtjeve. Nadam se da sam u tome i uspjela, barem tako govore reakcije vlasnice”, kaže za kraj dizajnerica.

 

 

Komentari