KAKO OPREMITI MALI DNEVNI BORAVAK: evo što sve morate znati kako bi dobili maksimum

Dnevni boravak je prostor u kojem boravimo veliki dio vremena i druži se čitava obitelj, primaju gosti pa je dobro znati kako ga učiniti većim nego što jest te kako što bolje iskoristiti svaki centimetar

 

 

 

Svaki manji prostor iziskuje dodatan trud i napor kako bi se našlo najbolje rješenje. Takav je slučaj i s malim dnevnim boravcima, koji nisu rijetki u našim stambenim prilikama. U današnje stanove nastoji se u što manje kvadrata smjestiti što više sadržaja kako bi se zadovoljile potrebe budućih vlasnika.

Foto: Darija Alijeva

To je u svakom slučaju unapređenje stambenog prostora, ali zato za posljedicu imamo manji dnevni boravak koji je potrebno dobro isplanirati i iskoristiti svaki centimetar. Ili jednostavnije rečeno, biti snalažljiviji i kreativniji.

Pored toga dobro je informirati se kakve boje, namještaj, teksture i materijale koristiti. Stoga vam nudimo tri savjeta koji je dobro usvojiti prije nego krećete u osmišljavanje svoga malog dnevnog boravka.

Foto: LPS design studio

BEZ GLOMAZNIH KOMADA

Najbitnije je izbjeći dojam pretrpanosti. Dakle, mali dnevni boravci ne vole velike, glomazne komade namještaja, previše detalja, boja, prenaglašenih tekstura… Preporučuje se jednostavan namještaj (komode i police umjesto velikih ormara), ravnih linija, koji bi bilo najbolje smjestiti uza zid.

Foto: Oh!Joy blog

Najbolje je koristiti svijetle neutralne nijanse, kao i pastelne tonove, kako na namještaju, tako i zidovima i podovima. Tamne boje dopuštene su samo kao akcenti. Također, imajte na umu da bi zavjese trebale biti boje zida.

Foto: Emily Henderson

VIŠENAMJENSKI NAMJEŠTAJ

Multifunkcionalni dijelovi namještaja su pravo rješenje za male prostore. Tako osmislite police koje mogu biti i radni prostor, ili se radna ploha, ako ispod nje nema ormarića, iskoristiti kao mjesto za taburee koje ćete stavljati uz stol prema potrebi. Stolci na sklapanje također su poželjni, kao i garniture za sjedenje te fotelje koje se mogu razvući u ležaj.

Foto: Decoist

Birajte ovakve komade namještaja koji imaju sa strane odlagalište za novine, kao i ladice za spremanje deka, posteljine… Dobar dio taburea ima sjedište koje je ustvari poklopac ispod kojeg se krije mjesto za odlaganje stvari – čarapa, igračaka…

Foto: Trendir

BOJE, UZORCI I MATERIJALI

Uvijek inzistirajte na elementima koji će davati dojam prostornosti poput bijele boje, ogledala, horizontalnih pruga, staklenih i metalnih dodataka koji reflektiraju svjetlost (ručke ormara, lampe…).

Foto: Fotis Kazantzidis

Uštedite na prostoru tako što ćete umjesto komode napraviti ormariće ili police iznad garniture za sjedenje ili tv zida. Umjesto na policu ili komodu, TV prijamnik možete staviti i na zid te tako uštedjeti na prostoru.

Foto: Studio Zukkini



Komentari