Šarmantnih 55 kvadrata u Zagrebu. Martinin topli dom u shabby chic stilu

Još dok je živjela s roditeljima u podstanarskoj kućici na zagrebačkom Trnju, Martina je počela sanjati kako će jednoga dana imati stan koji će urediti onako kako želi… Taj san nedavno joj se ostvario

 

 

Pored one prema kućnim ljubimcima, Martina ima još jednu veliku ljubav, a to su interijeri. A nju je pokazala u uređenju svoga novoga doma u jednom novozagrebačkom naselju u koji je nedavno uselila sa svojim partnerom. No, prije toga bila je potrebna temeljita adaptacija. Stan od 55 četvornih metara uredila je sljedeći svoje želje.

“Kao mala živjela sam s roditeljima u podstanarskoj kućici od svega 33 m2. Bili smo ograničeni prostorom i novcem, te sam oduvijek sanjala o tome kako ću jednog dana urediti komad svog životnog prostora onako kako ja želim bez da ikoga pitam smijem li i koliko to košta”, otkriva Martina.


Foto: Privatni arhiv

Budući da je adaptacija bila opsežna jer je uključivala obnovu zidova, podnih obloga, instalacija, sanitarija za kupaonicu te novi namještaj, vlasnica je morala paziti na financije kako se ne bi premašio budžet. Stoga je sve što je mogla obavila uz pomoć roditelja i prijatelja.

“Kad smo bili u fazi adaptacije, živjeli smo kod mojih roditelja, pa smo htjeli i što prije završiti, kako bi svatko od nas imao svoj mir, a i da ostanemo u dobrim odnosima. Tako da je to bila adaptacija koja je krenula od nule i trajala dva mjeseca”, objašnjava Martina.

Foto: Privatni arhiv

Zahvaljujući odabiru svjetlijih tonova te samo nužnih komada namještaja, prostorije u stanu izgledaju znatno prostranije. Martina dodaje kako mu i dobar raspored daje prostraniji izgled. Pored kuhinje i boravka s blagovaonicom, stan sadrži i spavaću sobu, kupaonicu, ostavu i zatvorenu terasu.

Uređenje u shabby chic/vintage stilu u kojem dominiraju svijetle boje poput bijele, svijetlosive, bež i ružičaste daje stanu poseban šarm. Sve to Martina je sama osmislila, a rodbina i prijatelji još, kako kaže, ne mogu vjerovati da je sve to izašlo iz njezine glave u samo dva mjeseca.

Foto: Privatni arhiv

“Ja sam zapravo jedna romantična vintage duša i bilo je vrlo jednostavno odrediti cilj kojim želim ići. Malo društvenih mreža, malo buvljaka i sajmova i stvorila sam jednu toplu shabby chic oazu u kojoj uživam svaki slobodan trenutak”, kaže Martina.

Prilikom uređenja bilo mi joj bitno ostati unutar budžeta, a shabby chic je stil koji zahtjeva puno pomno biranih detalja. Također joj je bilo bitno ostati “u bojama” i ne odskakati, jer i bilo kakvo malo odskakanje od stila, smatra, može stvoriti potpuno krivi efekt.

Foto: Privatni arhiv

“Tražila sam zapravo stil koji je vječan i koji ne podliježe trendovima i željela stvoriti topao dom s komadima koji se mogu kombinirati te pretočiti svoju osobnost u 55 m životnog prostora”, ističe za kraj.

Komentari