ORIGINALAN I ZAIGRAN: zavirite u vintage stan u Rovinju koji je uredio Matteo Cetinski

Matteo Cetinski nastavlja uljepšavati interijere svoga rodnoga grada Rovinja. Nakon niza apartmana za najam u starom dijelu grada, red je došao i na jedan stan koji je stalan životni prostor.

 


Volimo prostore koje uređuje Matteo Cetinski jer su zaigrani, maštoviti i odvažni i svaki od njih je drugačiji te spaja naizgled nespojivo, a svaki detalj priča svoju priču. Ta eklektika kao i ljubav prema vintageu i DIY projektima provlači se kao prepoznatljiv dizajnerski rukopis kroz gotovo sve interijere koje je Matteo uređivao.

Jedan od posljednjih projekata potvrda je svemu prethodno napisanom. U  stanu u 50-ak četvornih metara u Rovinju Matteo je nastojao odgovoriti na zahtjeve vlasnika koji je, kao i dizajner, veliki ljubitelj eklektike.

FOTO: MATTEO CETINSKI DESIGN

U stanu dominiraju vintage komadi, a od materijala mramor, mesing i drvo.

‘Izazov je bio zadržati potrebnu ravnotežu jer kod eklektike se lako ode u krivi smjer. Dovoljan je samo jedan detalj koji ne odgovara stilu ili je suvišan, i cijela priča ode u kič. Mislimo da je ovdje ta ravnoteža uspješno održana“, ističe Matteo.

 

FOTO: MATTEO CETINSKI DESIGN

Interijer se sastoji od dvije prostorije – veće, u kojoj je otvorena dnevna zona te manje u kojoj je spavaća soba. Tu su još hodnik i kupaonica u kojima dizajner nije posebno intervenirao.

Najveća promjena dogodila se u dvije glavne prostorije doma, a naročito u dnevnom boravku. Prvo što plijeni pažnju su obloge na zidovima, a prije svega je prekrasna, duboka i smirujuća tamno plava nijansa te originalne dekoracije.

FOTO: MATTEO CETINSKI DESIGN

Tv zid je dodatno dekoriran ručno obojanim zlatnim detaljima odnosno točkama, a dio zidova pored sofe je djelomično obložen bijelim panelima kako bi se baršunasta sofa, koja je također plave boje, bolje istaknula. Time se spriječilo da se sofa stopi sa zidom. Kombiniranje dva tona iste boje se pokazalo vrlo efektnim, kao i tamne nijanse u relativnom malom prostoru.

 

FOTO: MATTEO CETINSKI DESIGN

‘Kod tamnih zidova ključno je prostor vizualno otvoriti slikama većeg formata. Ljudi se obično boje da će im tamni zidovi zatvoriti prostor, ali ako sa na njih stave umjetnine, tamna podloga služi kao idealan kontrast da se slike istaknu na pravi način’, otkriva Matteo, koji je i autor umjetnina na oba zida iznad kauča.

FOTO: MATTEO CETINSKI DESIGN

Matteo je veliki ljubitelj vintage namještaja kojem voli dati novi izgled. Tako je i u ovom stanu dao restaurirati staru fotelju iz 50-ih godina prošlog stoljeća te ju smjestio u kutu pored TV-a. Kada je veći broj gostiju u stanu, fotelja se po potrebi može približiti klub stoliću.

FOTO: MATTEO CETINSKI DESIGN

Ono što nam je privuklo pažnju u dnevnom boravku je vintage radio-tv također iz 50-ih godina prošlog stoljeća, kojeg je Matteo prenamijenio.

‘Ekran televizora je sklonjen i u taj prostor smo smjestili kućni bar, a na mjestu starog radija sada je moderni zvučnik koji se spaja blutooth tehnologijom sa mobitelom vlasnika. Volim preurediti starije komade na način da im se da nova funkcija ili bar stara prilagodi današnjem vremenu. Time taj komad dobiva novi život’, objašnjava dizajner.

FOTO: MATTEO CETINSKI DESIGN

Kuhinja je u istom prostoru pa se nju neutralnom bijelom bojom vizualno odvojilo od ostatka prostora a time se prostor ujedno i dodatno povećao. U blagovaonskom djelu nalazi se restaurirani stari stol na kojeg je stavljena mramorna ploča načinjena od geometrijskih komada crnog i bijelog mramora.

FOTO: MATTEO CETINSKI DESIGN

U spavaćoj sobi dominira zid za tapetom flaminga koji je tipični element dizajna pedesetih i šezdesetih godina. Tapetom se prostor dodatno vizualno otvorio. ‘Krevet je već bio u stanu, pa smo ga malo preuredili. Napravili smo uzglavlje od platna s crno bijelim geometrijskim uzorkom koji se lijepo vizualno povezao sa zidnom tapetom’, otkriva Matteo.

 

FOTO: MATTEO CETINSKI DESIGN

Ovaj stan je divan homage eklektici pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, a u njemu se gosti osjećaju vizualno angažirano na najbolji mogući način. Radove dizajnera Mattea Cetinskog možete vidjeti na Instagramu @matteo.cetinski.design i na web stranici www.mirkodimateodesigns.com

 

Komentari