PRIJE I POSLIJE: djelomična adaptacija dnevnog prostora u malom beogradskom stanu

Pogledajte kako je dizajnerica Nevena Antić osmislila novi izgled malog dnevnog prostora u malom stanu četveročlane obitelji, koji ujedno služi i kao spavaća soba za roditelje.

 

 


Četveročlana obitelj koristi stambeni prostor u Beogradu od površine jedva 32 četvorna metra. Angažirali su dizajnericu Nevenu Antić iz studija Enterijerna  u projektu djelomične adaptacije i reorganizacije prostora. Dakle, preuređenje je zahvatilo samo dio interijera.

Na linku ispod možete pogledati i jedan od ranijih projekata dizajnerice Antić koji smo prenijeli na našem portalu:

PRIJE I POSLIJE: fantastična adaptacija stana od 31 kvadrat u Beogradu

 

FOTO: STUDIO ENTERIJERNA
FOTO: STUDIO ENTERIJERNA

 


Kako nam je otkrila dizajnerica, kupaonica je ostala u izvornom stanju kao i dvije male spavaće sobe za djecu, dok je kuhinju, dnevni boravak i blagovaonicu bilo potrebno potpuno transformirati, slijedeći zahtjeve vlasnika.

“Željeli su potpuno novi izgled stana i mali su jasne zahtjeve. U dnevnoj zoni bilo je neophodno smjestiti blagovaonski stol za četvero, kuhinju, dnevni boravak kako i prostor gdje bi bio roditeljski ležaj za spavanje. Vlasnici su također imali zahtjev za velikim prostorom za odlaganje tako da nam je u prilog išla visina plafona koja nam je i pomogla da sve navedene zahtjeve smjestimo u ovih 17 kvadrata, koliko ima dnevni dio stana”, otkriva nam dizajnerica.

FOTO: STUDIO ENTERIJERNA

Dizajnerica je predložila i rušenje zidova kako bi zadovoljili zahtjevi vlasnika, a prostor imao bolju organizaciju elemenata. Tako je adaptacija počela micanjem pregradnog zida koji je dijelio sobu i hodnik u kojem su bili smješteni mini kuhinja.

“Jedan dio kuhin je smješten je u prvobitnom prostoru gdje se nalazio zid s televizorom. Drugi, novoformirani dio kuhinje pretvoren je u multifunkcionalni pult odnosno šank – stol koji može koristiti više osoba. Ispod samog pulta nalazi se perilica suđa i sudoper. Drugi dio pulta se može izvući i u isto vrijeme za stolom može sjediti više ljudi”, objašnjava dizajnerica.

FOTO: STUDIO ENTERIJERNA

Kako je riječ o svega 17 kvadrata prostora, krevet je svoje mjesto našao u visinama, iznad kutne garniture. Tako se ista površina iskoristila za dva sadržaja – sjedenje u boravku na kutnoj garnituri i spavanje na pravom ležaju, koji se ne mora razvlačiti. U ovakvom konceptu veliki saveznik je bio namještaj po mjeri – tako su napravljeni i ležaj i garnitura koja ima i prostor za skladištenje. Kako bi odignuti krevet bio siguran, pričvršćen je za strop metalnom konstrukcijom.

 

FOTO: STUDIO ENTERIJERNA

Većina zidova, kako nam je otkrila dizajnerica, pretvorena je u prostor za odlaganje (zona zida iznad tv-a, iznad kuhinje…) do kojeg se dolazi uz pomoć ljestvi. One ujedno služe i za pristupanje krevetu.

FOTO: STUDIO ENTERIJERNA

Prostor je inspiriran industrijskim stilom, što je bila želja vlasnika, pa je je tonalitet (siva, crna) i izbor materijala (drvo, metal, opeka) kao i uzorci (beton, drvo) bio u skladu sa željama.

 

 

 

Komentari