Savršeno isplaniran mali stan oduševljava akcentima u hit nijansi zelene

Interijer od svega 40 četvornih metara sastojao se od samo jedne prostorije, a novi vlasnik poželio je u njemu imati i odvojen prostor za spavanje. Dizajnerima je to sjajno uspjelo, a pronašli su mjesta i za neke nove sadržaje…

 

Mali stan u Kijevu u Ukrajini sastojao se od samo jedne velike prostorije, te kupaonice i velikoga hodnika koji je već imao ugradbene ormare. Novi vlasnik angažirao je dizajnerski studio Fateeva Design kako bi se prostor što bolje iskoristio te kako bi se u njemu pregrađivanjem našlo mjesta za spavaću sobu. To su bili njegovi jedini zahtjevi. Dizajneri su uspjeli unutar sobe pločama od iverala omeđenim crnim metalom dobiti zasebnu sobu koja je postala spavaonica. Umjesto iverala, gornji dio novonastalog zida je ostakljen kako bi i kroz spavaću sobu, koja ima velike vanjske otvore dopirala prirodna svjetlost u centralni dio stana – kuhinju i boravak.

Pored spavaonica, dio dnevne sobe postao je radni kutak, a dio rezerviran za ugradbene ormare u hodniku pretvoren je u walk-in garderobni ormar. Dodatni garderobni prostor dobiven je u spavaonici, s obje veće strane zida – iza kreveta te preko puta njega. Izbor boja u stanu je donekle neočekivan, naročito ako se uzme u obzir kvadratura stana.

U malim prostorima treba izbjegavati tamne nijanse kao dominantne, no dizajneri su se odlučili na zelenu boju koja je ovdje više od akcenta. Tamna nijansa zelene koja asocira na šumu je sada veliki hit (dizajneri je vole zvati šumskom zelenom), a u ovom stanu nalazi se na svakom koraku – ormarima, kuhinjskim frontama, policama, zidovima… Na ovaj način do izražaja je došla ljepota ove zaboravljene nijanse koja je unijela svježinu i prirodu u prostor.