32 kvadrata čistog šarma: zavirite u mali raj u potkrovlju

Vodimo vas u mali dvoetažni stan koji se nalazi na najvišem katu jedne stambene zgrade u Stockholmu. Stan je prvotno bio garsonijera, no neiskorišteni dio potkrovlja bio je prilika da se stan proširi na dodatnu razinu i dobije spavaću sobu

 

 

Adaptacijom je stančić u potkrovlju stambene zgrade u Stockholmu postao veći za 10-ak četvornih metara. Do tada se interijer sastojao od samo jedne sobe koja je bila i socijalna i privatna zona, s kuhinjom i boravkom koji je imao trosjed na razvlačenje. Odlučeno je da adaptacijom prostor zadrži otvoreni koncept kako bi se stvorila iluzija prostornosti.

Kako je novi vlasnik vidio potencijal u neiskorištenom dijelu potkrovlja, dizajneri su mu predložili način uređenja u kojem bi se taj dio, koji je do tada služio kao skladišni prostor, pretvori u spavaonicu.

 

 

Foto: Erikolsson.se

 

Prostor niše između dva balkona, koji zbog velike kosine nije bio pretjerano iskoristiv, dizajneri su osmislili kao dodatno mjesto za sjedenje i čitanje, te u njega smjestiti dodatni trosjed rađen po mjeri. Osim za sjedenje, trosjed je iskorišten i kao prostor za skladištenje ugradnjom ladica te kao dodatni ležaj za goste. Tako su se nedostaci potkrovnog stana skučene kvadrature ovdje pretvorili u prednosti.

Pozicioniranjem trosjeda okrenutog od kuhinje vizualno se odijelila zona kuhinje i blagovanja od dnevnog boravka, a odabir svijetlih, neutralnih nijansi sive i bijele te odsustvo zavjesa pomogao je da prostor izgleda veći nego što jest. Akcenti antracit sive, smeđe i zelene dali su dubinu prostoru te učinili da izgleda svježe, životno i toplo.

 

Tlocrt: Erikolsson.se

 

 

Izvor: Erikolsson.se

Komentari