Živim u kući, radim u vrtu: mladi arhitekt osmislio je svoj ured od fiberglasa u stražnjem dvorištu

Low budget kućica u jednom londonskom vrtu napravljena je s ciljem da bude ured mladom arhitektu, ali može imati još nekoliko uloga – biti gostinjska soba ili utočište kada netko iz obitelji želi malo privatnosti

 

 

Mladi britanski arhitekt Richard John Andrews stoji iza projekta Light Shed, višenamjenske kućice od stakloplastike koju je sagradio u vrtu svoga doma u istočnom dijelu Londona. Kućica je građena s namjerom da postane njegov arhitektonski ured, ali može biti i prostor za druženje, učenje, čitanje te gostinjska soba. No, draž vrta pritom se nije nimalo izgubila jer je ostavljen dio sa zelenilom i za odmor, tako da će vrt itekako poslužiti svojoj osnovnoj svrsi – uživanju u produženom dnevnom boravku na otvorenom.

Sada je i pogled iz dnevnog boravka, koji je ekstenzija prizemlja kuće u dvorište, znatno ljepši. Prije toga mogao se vidjeti samo neugledna ograda od opeke i dio kuća u susjedstvu.

Nazvana The Light Shed (svjetlosna kućica ili spremište) zbog svog prozirnog polikarbonatnog krova, studio od 12 četvornih metara Andrews je, uz asistiranje prijatelja, napravio samo u tri tjedna.

Glavnu strukturu kućice čini drveni okvir, koji je obložen valovitim pločama od stakloplastike odnosno fiberglasa, dok je unutrašnjost obložena šperpločom, a krov, kako smo već naveli, prozirnim polikarbonatnim materijalom. Svi ovi materijali su jako izdržljivi i prilagodljivi, ali i vrlo lagani, kako bi se pojednostavila gradnja na licu mjesta. Dizajn je također modularan, kako bi se vrlo lako mogao prenijeti iz kuće na gradilište u vrtu kroz nedavno dovršenu ekstenziju u kojoj je sada dnevni boravak.

 

Foto: Chris Snook

 

Polikarbonatni krov uveden je kako bi iskoristio sunčevu svjetlost u vrtu okrenutom prema jugu, pretvarajući ga u raspršeno, ambijentalno svjetlo, a ne oštro, izravno svjetlo. Otvarajući se na vrt s kliznim vratima, kućica pruža prostor za stol za dvije do tri osobe. Također se može koristiti za širok raspon aktivnosti koje omogućavaju arhitektu Andrewsu da spoji obiteljski život s poslom.

 

Foto: Chris Snook

“Unutar studija nalazi se radna jedinica s policama, WC, kauč na razvlačenje te ormar. Studio tako ima za cilj stvoriti fleksibilan pristup radu i igri, nudeći pored svoje osnovne namjene – arhitektonskog studija i dodatnu funkciju da postane privatna zona za čitanje i odmor, gostinjska soba, ali i zabavni prostor za ljetna okupljanja”, ističe Andrews. Ispred ureda nalazi se mali prostor za sjedenje tako da vrt zadržao svoju funkciju za druženje obitelji i prijatelja, ali i poslovnih suradnika.

 

 

Komentari