ORIGINALNO I KREATIVNO: zavirite u Tein i Martinov jedinstven dom u Zagrebu

Mladi par u prizemlju obiteljske kuće, koje je služilo kao poslovni prostor, stvorio je dom koji odskače svojom estetikom i kreativnošću. Oduševile su nas prije svega originalne ideje koje su Tea i Martin sami kreirali

 

 

Interes i ljubav prema modnom dizajnu, koji je diplomirala na zagrebačkom Tekstilnom i tehnološkom fakultetu, Tei Gligić probudili su i ljubav prema dizajnu interijera. A sve Teine ideje i zamisli zaživjele su kada je počela s partnerom Martinom renovirati njihov dom površine oko 100 četvornih metara u obiteljskoj kući u Zagrebu.

Foto: Privatni album

“Obožavam zahtjevne zadatke i zbilja sam uživala u  istraživanju idejnih rješenja vezanih uz naš dom s obzirom na već izgrađen prostor. Veliki sam esteta i volim kada se nečemu u potpunosti posvetim od same ideje do realizacije i konačnog rezultata”, kaže Tea, koja uz brigu za sinčića Adama dotjeruje svakodnevno svoj dom. Da bi se došlo do konačnog izgleda, bila je potrebna doista temeljita adaptacija. Krenulo se, kako kaže Tea, od nule.

Foto: Privatni album

“Prostor se prije koristio u poslovne svrhe i nije bio prilagođen za stanovanje. Napravili smo kompletno nove instalacije – struju, vodu, podove i pregradne zidove a zatim krenuli polako u uređivanje odnosno namještanje”, objašnjava Tea, čiji dom odiše kombinacijom rustike i industrijskog stila. Iako vlasnici to nije bila namjera, nego je, kako kaže, jednostavno, u dogovoru s partnerom spajala elemente koje oboje vole.

Foto: Privatni album

Želja im je bila stvoriti dom koji će biti njihova ugodna oaza i koji će im biti jednako zanimljiv i funkcionalan i kada se njihova obitelj bude širila. I koja će se oboma sviđati.

“Nismo se htjeli voditi stilski nego smo birali komade namještaja koji nam se sviđaju pa se to nekako jedno s drugim samo spontano spojilo”, ističu.

Iako u stanu dominiraju neutralni tonovi, oplemenjeni drvenim površinama, Tea priznaje, da ni po pitanju boja, kao ni stila, nema omiljene. I ovdje se dogovarala s partnerom, koji je pak imao jasan stav što ne želi.

Foto: Privatni album

“Jedino Martinovo pravilo odnosno molba je bila da u našem domu nema ružičaste boje, što mi zapravo odgovara jer i nisam njezin ljubitelj. Nismo htjeli unositi nekakve upečatljive boje jer imamo pet metara dugačak zid od opeke koji je vrlo jak detalj u domu i dominira prostorijama”, otkriva Tea koncept odabira boja.

Zidovi od opeke koji se nalaze u hodniku te dnevnoj zoni su ono na što je Tea naročito ponosna i što doista definira njezin i Martinov dom. To je istovremeno dalo i rustikalni i industrijski štih domu, unoseći toplinu i jednostavnost.

Foto: Privatni album

 

“Staru opeku stavili smo još prije pet godina te nismo imali pojma da će biti ovoliko popularna i zanimljiva ljudima. Pokazala se kao izvrstan detalj koji paše uz svaki stil uređenja. Martin ju je sam zidao i fugu po fugu s prstima radio i mislim da se to na njoj vidi jer je zbilja posebna i specifična. Toliko je volimo da smo je stavili i u novi hodnik koji smo zidali zajedno te sam tamo zajedno uz pomoć brata i šogorice napravila nepravilan cementni zid s pukotinama u koji sam stavila zlatne listiće i tako opet dobila jedinstven zid u svom domu”, otkriva nam Tea.

Foto: Privatni album

Pored opeke, ono što plijeni pažnju su brojni detalji i dekoracije, kojih su veliki broj vlasnici sami radili. To je bio ne samo način da izraze svoju kreativnost, nego i uštede jer im je budžet bio ograničen. Stan su naime krenuli uređivati dok su još oboje studirali, pa nisu imali previše sredstava na raspolaganju. Roditelji su im financijski uskakali, a njih dvoje su sami napravili dosta građevinskih radova, poput spomenutog zida od opeke, montiranja gipsanih pregrada, bojanja zidova, postavljanja pločica i podova. Također, Martin je sam ozidao opekom kuhinju te napravio blagovaonski stol od betona i drveta, kao poklon Tei za godišnjicu njihove veze.

Klizna vrata koja vode u dječju sobu sami su osmislili i napravili, i to dok je Tea bila u 34. tjednu trudnoće. No, to nije kraj…

“Sitnice poput panja koji služi kao tabure ili pomoćni stolić, betonsku lampu, drvenu vješalicu i slike na zidu sam napravila sama. Moram pohvaliti Martina jer je izvrstan učitelj i dosta me stvari naučio i kako da koristim određeni alat, ali ako nešto ne mogu fizički ne mogu i zato je uvijek uz mene da moju ideju realizira”, kaže za kraj Tea, koju očekuje dovršenje spavaće sobe. Jedva čekamo vidjeti konačan rezultat!

 

Komentari