Odličan spoj starog i novog u građanskom stanu mlade dizajnerice

Stan dizajnerice Evgenije Chucharine, osnivačice studija Black Wall, spaja na originalan način staro i novo. Da bi ste to dogodilo, interijer je trebao proći kroz temeljitu renovaciju.

 


Starinski stanovi, iako možda nefunkcionalnog i nepraktičnog rasporeda za suvremeni način stanovanja mogu biti jako zanimljivi i šarmantni. Ako se mane pretvore u prednosti. Upravo to se dogodilo sa stanom Evgenije Chucarine, osnivačice dizajnerskog studija Black Wall.

Foto: Anton Ivanov

Ovaj prostrani stan od 110 kvadrata spaja sve ono zbog čega mnogi toliko vole stare građanske interijere: visoke stropove, velike prozore s pogledom na dvorište i sobe koje vode jedna u drugu. Ali u trenutku kupnje stan je zahtijevao ozbiljne preinake i temeljitu obnovu koje je dizajnerica poduzela zajedno sa svojim timom.

Foto: Anton Ivanov

Prije adaptacije, stan je imao uski hodnik, četiri sobe, malu kuhinju, ostavu, kupaonicu i dodatni izlaz na stražnje stubište. Kako bi život mlade obitelji bio ugodan te prilagođen potrebama svih članova, tim Black Walla prije svega se riješio nepotrebnih pregrada.

“Imali smo veliku sreću – u stanu nije bilo nosivih zidova. Uspjeli smo u potpunosti osloboditi prostor i krenuti od nule”, otkrila je dizajnerica za rusko izdanje magazina Elle Decoraton.

Foto: Anton Ivanov

Sada  su neke prostorije spojene poput kuhinje, ostave i spavaće soba te pretvorene u veliku otvorenu dnevnu zonu u kojoj je i blagovaonica. Ostale tri sobe dobile su uloge glavne roditeljske, dječje i radne sobe. U stanu se sada još nalaze garderoba, gostinjski toalet i kupaonica, koja je izvorno graničila s praznim protupožarnim zidom, u kojem se uspio napraviti otvor.

Foto: Anton Ivanov

Iz kuhinje-dnevnog boravka u spavaću sobu vode visoka dvokrilna vrata – jedna od onih koje su vlasnici uspjeli zadržati u stanu. Obnovljen je i parket s početka 20. stoljeća te mramorni kamin portal koji se savršeno uklopio u interijer ureda. Većina nosivih zidova od opeke nije završena žbukom, već jednostavno očišćena i prekrivena prozirnim mat lakom.

Foto: Anton Ivanov

„U ovom projektu nismo se pridržavali nekog određenog stilskog smjera, već smo, naprotiv, nastojali kombinirati nekoliko epoha i stilova odjednom. U svakoj sobi možete pronaći i moderne i vintage predmete koje sam kupila na europskim buvljacima tijekom svojih putovanja. Završni element interijera bile su fotografije i slike”, zaključuje dizajnerica.

Foto: Anton Ivanov

 

Komentari