MODERNA KOLIBA: drvena kuća čiji se zidovi i krov mogu potpuno ukloniti

Fizičar zvanjem, a arhitekt i dizajner iz hobija, Nizozemac Caspar Schols stvorio je modularnu drvenu kuću u Nacionalnom parku De Biesbosch u Nizozemskoj koji karakterdiziraju klizne stjene koje imaju niz funkcija.


Nizozemac Casper Schols, kojem je primarno zanimanje fizika, stvorio je ovu modularnu  modernu drvenu kuću i nazvao je Anna koliba. Prototip ove kuće napravljen je 2016. godine, a ovo je jedan od njegovih modela koji su stvoreni unutar Anna Collection.

Foto: Caspar Schols / Dezeen

Nakon uspjeha kojeg je postigao s prototipom, koji je Schols namijenio kao vrtnu kućicu iza kuće svoje majke u Eindhovenu, razvijen je cijeli niz kuća ovog tipa. Nova kolekcija će se moći isporučiti u nekoliko velikih paketa, kao primjerice namještaj i moći će je vlasnici sami sastaviti.

Foto: Caspar Schols / Dezeen

Namjene ovih kuća, površine otprilike 55 četvornih metara nisu samo za povremeno življenje tijekom vikenda ili godišnjeg odmora nego ga neki koriste kao stambeni prostor ili ured.

Svaki model se razlikuje u nekim sitnicama kao i površini, ali svi imaju zajedničke karakteristike – drvenu konstrukciju i klizne stijenke koje se mogu otvoriti ručno kako bi se u potpunosti iskoristio pogled. U ovom slučaju je to na jezero u Nacionalnom parku De Biesbosch u Nizozemskoj.

Foto: Caspar Schols / Dezeen

Ostakljeni, središnji dio, kada se zatvori pod i sakrije kada može funkcionirati kao terasa. Kada se klizne stjenke zatvore, taj prostor može biti zimski vrt, ali i ugodan prostor jer je izolacija savršena.

Foto: Caspar Schols / Dezeen

Ovaj model je za najam i ima nekoliko komponenti koje se mogu staviti u funkciju, ali i sakriti kada nam ne trebaju. Tako pored mini kuhinje, kuća ima sklopivi spavaći dio koji može biti i terasa te spaaći kutak na polukatu, zatim kadu koja se skriva u podu, mini kuhinju, vanjski tuš.

Foto: Caspar Schols / Dezeen

Upravo ti pomični dijelovi – klizne stjenke i sadržaji u interijeru čine je originalnom i atraktivnom te pravim primjerkom moderne arhitekture koji sjajno upotrebljava prirodne materijale koji je savršeno integriraju u okoliš.

Stoga i ne čudi što je prototip Anna kolibe dobio nagradu struke.

Foto: Caspar Schols / Dezeen

 

 

Komentari