Kako je 100 godina staro kazalište pretvoreno u veličanstvenu knjižnicu

El Ateneo Grand Splendid naziv je jedne od najljepših knjižnica na svijetu. Smješteno je u Buenos Airesu, a godišnje ovu raskošnu knjižnicu posjeti više od milijun ljudi

 

 

 

Svaka knjižnica posebna je na svoj način, a El Ateneo Grand Splendid iza sebe ima bogatu povijest pa osim ljubitelja knjiga, privlači i posjetitelje iz cijelog svijeta kako bi uživali u njezinoj čaroliji. Naime, knjižnica El Ateneo Grand Splendid u Buenos Airesu, nastala je unutar kazališta starog sto godina.

Kazalište je otvoreno davne 1919. godine, a zgradu su izvorno dizajnirali arhitekti Pero i Torres Armengol. U njemu se održavale opere predstave, baleti i filmske projekcije, da bi 2020. godine bilo pretvoreno u raj za sve ljubitelje knjiga.

Kazalište naziva Teatro Gran Splendid u knjižnicu El Ateneo Grand Splendid je pretvoreno pod vodstvom arhitekta Fernanda Manzone.

Foto: Inha.fr / Boredpanda

Zdanje krije sasvim poseban kafić

Ono što cijelu priču čini posebnom jest i činjenica da je izvorna zgrada, osim što je prilagođena potrebama knjižnice, ostala ista. Freske, kazališni balkoni, pozornica i raskošni strop ostali su netaknuti.

U knjižnici se krije i jedan od vjerojatno najljepših kafića na svijetu, naime, iza velikih crvenih zavjesa nalazi se kafić u kojem možete ispijati kavu dok uživate u nekim od naslova koje nudi knjižnica, a u pozadini ćete uživati u opuštajućima melodijama koje dolaze s klavira.

 

Foto: Stanley Wood / Boredpanda

Jedna od najljepših i najboljih svjetskih knjižnica

Unatoč promjenama koje su bile potrebne za prenamjenu kazališta u knjižnicu, zgrada i daje zadržava osjećaj grandioznog teatra kakav je nekada bio. Guardian, ugledni britanski časopis, uvrstio je El Ateneo Grand Splendid na svoj popis deset najboljih svjetskih knjižnica 2008. godine i pozicionirao ga na drugo mjesto, dok ga je National Geographic 2019. godine proglasio “najljepšom knjižicom na svijetu”. Stoga, ne čudi El Ateneo Grand Splendid godišnje posjeti preko milijun ljudi.

Komentari