DOM ZA LJUBITELJE PRIRODE: uspješna igra drveta, zelene i sive u modernom obiteljskom stanu

U četverosobnom stanu od 98 četvornih metara u jednom varšavskom kvartu odvija se zanimljiva i vrlo uspješna igra svjetlo zelene, drvenih površina i sive za koju su zaslužni dizajneri iz studija Design My Deer.

 

 

 

 

Stan površine 95 četvornih metara nalazi se u varšavskoj četvrti Bemowo. Glavni cilj projekta renovacije bilo je stvaranje velikog otvorenog prostora u kojem bi cijela obitelj mogla provoditi vrijeme zajedno. Zbog toga je dnevna zona s prostranom dnevnom sobom postala srce kuće – open space koji je micanjem zidova objedinio dnevni boravak, kuhinju i blagovaonicu.

 

Pored toga, preuređenjem se nastojao ispuniti još jedan zahtjev klijenata, četveročlane obitelji s dvoje male djece da njihov dom odiše prirodnim štihom i da stvara poveznicu s njihovom omiljenom aktivnosti – provođenje zajedničkog vremena na otvorenom – u šetnji parkovima, na igralištu te planinarenju.

Dizajneri su odabirom materijala i boja unijeli dašak prirode – prije svega kombinacijom drveta i svijetlo zelene boje te su dopunjeni sivom i bijelom. Dominantan materijal je drvo, a prate ga komadi od pletenine, prirodne tkanine te puno zelenila u teglama, ali i na dekoracijama poput primjerice tapeta.

 

Foto: Ayuko Studio

Pored dnevne zone, u interijeru se nalaze i tri spavaće sobe te kupaonica i gostinjski toalet s tuš kabinom. U središtu dnevne sobe nalazi se udobna kutna garnitura okružena zelenilom – to je, pored blagovaonskog stola, točka oko koje se okuplja cijela obitelj. Ove dva punkta povezana su s modernom, gotovo minimalističkom kuhinjom te kutkom za čitanje, kojem smirujuću atmosferu daje obilje zelene boje u ovom prostoru.

Foto: Ayuko Studio

No, nijanse zelene također su vrlo prisutne i u ostalim prostorijama stana. U jednoj od kupaonica zeleni zidovi kombinirani su sa sivim pločicama koje oblikom asociraju na opeku. S bujnom paprati, ova kombinacija stvara osvježavajuću šumsku atmosferu u kupaonici. Druga kupaonica ukrašena je originalnim tapetama sa zaigranim botaničkim motivom. Iznimka je jedino glavna spavaća soba gdje je zelena prepustila mjesto sivoj. Međutim, priroda je i u ovoj prostoriji zastupljena –  drvenim podom i biljkama.

Komentari