Stari stan dobio je moderno lice i postao funkcionalniji dom za mladu obitelj

Starinski stan površine od 90 četvornih metara temeljitom je adaptacijom i premještanjem kuhinje dobio još jednu malu sobu te je postao znatno funkcionalniji, prilagođen potrebama moderne obitelji.

 


Stan u Bilbau, gradu na sjeveru Španjolske podvrgnut je temeljitoj adaptaciji. Nju je kao i kompletno uređenje preuzeo studio za dizajn interijera Moralima Studio.

Cilj adaptacije i uređenja bio je obnova cijelog prostora koji je bio derutan, neatraktivan i nefunkcionalan. Vlasnici su njemu vidjeli znatno veći potencijal od postojećeg te ga željeli prilagoditi svojim potrebama.

Foto: @manuluquefotografo

Nepraktičan raspored prostorija u starom stanu

Stan površine 90 četvornih metara nalazi se u staroj zgradi i imao je nepraktičan raspored prostorija. Kuhinja je bila udaljena od dnevnog boravka, a iako, ima veliku kvadraturu, stan je imao samo dvije spavaće sobe. Adaptacija i preseljenje kuhinje u dnevni boravak donijelo je novu spavaću sobu koja sada ima ulogu radno-gostinjska. Druge dvije sobe imaju uloge roditeljske i dječje.

Foto: @manuluquefotografo

Premještanje kuhinje u dnevni boravak

Ostatak stana čine hodnik, kupaonica i dnevna zona koja je adaptacijom postala otvorenog koncepta. Kuhinja i dnevni boravak sada su odijeljene prozirnom staklenom pregradom. Kuhinja se u originalnom tlocrtu nije nalazila na ovoj poziciji nego na drugoj strani hodnika.

Premještena je iz male i uske sobe u dnevni boravak. On je bio dovoljno velik da se u njega stavi i kuhinja s kuhinjskim otokom te blagovaonski stol.

Foto: @manuluquefotografo

Ovim izmjenama je stan postao moderniji i funkcionalniji, a prostor se znatno bolje iskoristio. Kuhinja se povezala, prema želji vlasnika, s dnevnim boravkom i dobila puno više svjetla. Tome je uvelike doprinio i odabir svijetle baze te svijetlih komada namještaja.

Foto: @manuluquefotografo
Foto: @manuluquefotografo

Svijetli neutralni tonovi i pastelni akcenti

Svijetli, neutralni tonovi bili su želja vlasnika, kao i da se ostavi struktura izloženih betonskih greda na stropu. Kako bi se postigla vesela, ugodna i topla atmosfera, dodane su intenzivnije i pastelne boje na dekorativne elemente poput umjetnina ili pak detalja. Crni akcenti definirali su prostor i dali mu dubinu.

Foto: @manuluquefotografo
Foto: @manuluquefotografo

Komentari