HARMONIJA STAROG I NOVOG: kako je stara kuća prilagođena modernom načinu života

Cilj adaptacije stare kuće iz 1910., pored obnove, bio je očuvanje nekih starih elemenata te postizanje ravnoteže različitih ukusa vlasnika kuće. Pogledajte u nastavku kako je to postignuto!

 

 


Kuća u Argentini, u koju vas ovog puta vodimo, datira u daleku 1910. godinu i trebala je temeljitu obnovu. Vlasnici su željeli zadržati starinski štih i pronaći ravnotežu između različitih ukusa koje su imali te unijeti elemente modernog uređenja.

Već su imali iskustva s prethodne dvije adaptacije, što je bio veliki plus, kao i angažman dizajnera interijera Roba Ortiza. Glavnina posla bila je završena za osam mjeseci. Adaptacija je uključivala micanje zida od kuhinje prema blagovaonici, potom su se vlasnici uselili u kuću, a na doradi su onda proveli iduća tri mjeseca.

Foto: Daniel Carp

MIKS STILOVA

Vlasnik jako voli klasiku i zbog toga mu se kuća i svidjela prilikom kupnje, a vlasnica voli više suvremeni stil, naročito skandinavski i minimalizam. Stoga je donesen kompromis odnosno spoj jednog i drugoga. Spoj je podrazumijevao suzdržane, neutralne boje, klasične i dizajnerske linije te namještaj po mjeri koji se sastoji od komada koji su inspirirani vintageom, poput kuhinje.

Foto: Daniel Carp

STARO I NOVO

Zato je primjerice u dnevnom boravku namještaj po mjeri, kao i stolić te sofa modernijeg dizajna. Hodnik i stubište su također kombinacija starog i novoga: crnih metalnih elemenata, punog drveta i vintage keramičkih pločica.

Zidne i podne obloge zamijenjene su modernim materijalima koji su jednostavni za održavanje, ali su bezvremenskog izgleda.

Foto: Daniel Carp

PREKRASNA KUHINJA

Kuhinja koja odiše skandinavskim i industrijskim stilom velikim je otvorima povezana s vrtom. Sivi ormarići s ukladama, otvorene police, crni akcenti i mramorne površine čine vrlo zanimljiv, eklektičan spoj u kojem prostor djeluje slojevito i dinamično.

Kuhinja u svome sklopu ima i vešeraj te manju blagovaonicu, koja je prije adaptacije bila zasebna prostorija. Ovako sve djeluje praktičnije, povezanije i prostornije.

Foto: Daniel Carp

S druge strane hodnika su dnevni boravak i velika blagovaonica povezani u jedan prostor. Vlasnik je htio zadržati ovakav starinski koncept u kojem je dnevni prostor podijeljen s dvije strane hodnika, te u kojem velika blagovaonica zauzima više mjesta od boravka.

Foto: Daniel Carp

Na katu se nalaze tri sobe: velika spavaonica za vlasnike, gostinjsko-radna soba koja ustvari funkcionira više kao garderoba te jedna prostorija koja služi za peglanje i odlaganje stvari.

Foto: Daniel Carp

Tako su vlasnici dobili obnovljenu kuću koja je i dalje zadržala svoj izvorni šarm, ali je napravljena tako da odgovara suvremenom načinu života.

Foto: Daniel Carp
Komentari