NAJBOLJA KUĆA ZA ODMOR U HRVATSKOJ: zavirite u nagrađenu vilu “plemenitog podrijetla”

Nekadašnja stancia, istarska Villa Covri koja je ime dobila po prijašnjim vlasnicima, plemenitaškoj obitelji, proglašena je najboljom kućom za odmor u Hrvatskoj. Pogledajte kako izgledaju njezin interijer i eksterijer!

 

 

Hrvatska turistička zajednica i Novi list u sklopu promotivne akcije “Biramo najbolje privatne iznajmljivače u Hrvatskoj” provedene 2019. u kategoriji vile/kuće za odmor odabrali su vilu Covri u Istri za najbolju kuću za odmor u zemlji.

Idealna pozicija vile smještene u mirnom selu Kovri, između Brtonigle i Novigrada, te udaljena svega par kilometara od mora, kao i vanjski i unutarnji izgled te pogled na more koje se nudi iz soba čine ovo zdanje idealnim za odmor iz snova. A njezina povijest je također veliki adut. Naime, prilikom posljednje adaptacije, vili su “vraćeni” neki originalni predmeti koji su se u njoj nalazili do kraja 2. svjetskog rata, nakon kojeg su vlasnici, obitelj Covri, pobjegli u Italiju. Sada oni krase vilu i čine je jedinstvenom.

Plemenitaška obitelj Covri, koja je u Istru pristigla s Korčule kuću je počela graditi početkom 16. stoljećaPrvo je sagrađena stancija, da bi vila nadogradnjom svoj današnji oblik dobila početkom 19. stoljeća.

 

Foto: rentbyowner.com

 

Prije tri godine postala je vila za najam te je temeljito obnovljena, zahvaljujući novim vlasnicima i dizajneru Borisu Ružiću. Iako je u kuću unesen i moderni štih te dizajnerski namještaj i rasvjeta, sačuvana je autentičnost te tradicija, s vrijednim antikvitetima.

Tako je u eksterijeru sačuvana stara kamena ograda i prekrasan mediteranski vrt na krovu kućice pokraj bazena, a na pročelju volta i kameni baladur s balkonom. Posebnost dvorišta čine ljetna kuhinja s roštiljem te terasa s pergolom, a novosagrađeni bazen nudi višu dimenziju luksuza i odmora.

Foto: rentbyowner.com

 

U interijeru, koji je prilagođen modernom načinu života te nudi sve potrebne sadržaje, također su sačuvani neki originalni elementi. Primjerice, stare grede koje su stoljećima krasile vilu zadržane su i obnovljene, dok je stari kamen nanovo upotrijebljen. Interijer vile sastoji se od tri etaže u kojima je uspješno kombiniran tradicionalni istarski stil s modernim industrijskim i rustikalnim stilom koji ovo mjesto čine posebno ugodnim.

Otvoreni dnevni boravak i blagovaonica s kuhinjom koji nude pogled i izlaz u vrt s bazenom te toaletom nalaze se u prizemlju a spavaće sobe s kupaonicama na drugoj i trećoj etaži. Jedna od spavaćih soba ima natkrivenu terasu i direktan izlaz na vrt.

Foto: rentbyowner.com

 

U spavaćim sobama, za razliku od sivih i bež tonova koji prevladavaju u dnevnoj zoni, zastupljene su uvelike zelene i tirkizne nijanse koje su poveznica s morem i prirodom.

Foto: rentbyowner.com

 

Za vilu Covri veže se još jedna zanimljivost: film “Život sa stricem” Krste Papića, nominiran za prestižni Zlatni globus, snimljen je u ovoj kući 1987. godine, a ova nagrada, koju je nedavno dobila, nije jedina.

Naime, internetska platforma koja okuplja arhitekte i dizajnere, Archilovers, izabrala je Villu Covri među najbolje projekte u 2018. godini u cijelom svijetu. Vila je prošle godine dobila priznanje „Simply the best“ za najbolji smještaj u Hrvatskoj.

Komentari