Stančić s originalnim rješenjima: zavirite u interijer od 25 kvadrata čiji se zidovi mogu micati

Vodimo vas u mjestašce Algorta u Baskiji gdje se nalazi mali stan od svega 25 kvadrata. Smješten u jednu od starinskih ribarskih kuća, interijer ima vrlo moderno i funkcionalno uređenje

 

 


Adaptaciju ovog modernog malog stana u ribarskom mjestu Algorta u Baskiji potpisuje španjolski Hiriko Estudio. U vrlo skučenom prostoru od svega 25 kvadrata postignut je nevjerojatan rezultat zahvaljujući namještaju po mjeri, originalnim rješenjima te neobičnom konceptu rasporeda prostorija.

Prostor se nalazi u jednoj od slikovitih ribarskih kuća, s bijelim i zelenim pročeljima i krovovima od crvenog crijepa, koja je u međuvremenu podijeljena u nekoliko manjih stanova.

 

 

Vlasnik je želio postići nekoliko manjih podijeljenih prostora u stanu kako bi imao odvojen prostor za spavanje, ali da su svi sadržaji međusobno povezani odnosno prostori otvoreni jedni ka drugima. Tako se prostor kuhinje podijelio na dva dijela: u jednom je mala kompaktna kuhinja, a u drugome multifunkcionalni prostor koji služi kao blagovaonica i spavaća soba.

 

Foto: Biderbost Photo

I stol i krevet ovdje su na izvlačenje te se sklapaju po potrebi. Ili točnije – izmjenuju se. Odvajanje kuhinje od blagovaonice bilo je potrebno da bi se stvorio kutak za spavanje. Kako u novonastaloj kuhinji nije bilo mjesta za stol nego tek mali šank, tako je on stavljen u prostor u kojem je zidni krevet, skriven iza bijelog iverala. Ostatak toga prostora ispunjavaju garderobni ormari.

Foto: Biderbost Photo

Posebnost ovog prostora su i pomični zidovi – klizna vrata s jedne i druge strane koja su vrlo praktična te stvaraju privatnost kada je ona potrebna, odnosno sprečavaju mirise pripreme i kuhanja hrane da se šire ostatkom prostora. Otvaranjem vrata ovaj prostor postaje jedna cjelina koja izgleda znatno veća nego što ustvari jest.

Foto: Biderbost Photo

Veliki saveznik u podijeli prostora dizajnerima je bila velika količina svjetlosti u prostoriji pa je ona dopirala do ulaza u stan i najskrivenijih kuteva. Kako je stan mali, već ulaskom u kuću pruža vam se pogled na more koje se vidi kroz prozor. Kombinacija bijele podloge s namještajem po mjeri s uzorkom drveta breze uspjeva stvoriti svijetu i vedru atmosferu što je također bio jedan od zahtjeva.

U kutak uz prozor, kako bi se što bolje iskoristio pogled, stavljen je naslonjač.

Foto: Biderbost Photo

Ostatak stana čini kupaonica i mini boravak u kojem je sofa na jednoj strani, a tv zid s policama na drugoj. Uski zid kod ulaznih vrata također je iskorišten za police.

 

 

Komentari