MALO ČUDO OD 30 KVADRATA: svijetao i atraktivan prostor, idealan za samca

Mali stanovi nerijetko se doimaju većima upravo zahvaljujući višoj visini stropa od standardne te većom količinom prirodne svjetlosti kao i odabirom svjetlih komada namještaja

 


Mali stanovi imaju određeni šarm i osvajaju svojim uređenjem, unatoč osnovnom ograničenju – skromnom broju kvadrata. Razlog se krije u tome što se zbog izazova skučenog prostora posveti puno više pažnje uređenju te se svaki segment pomno planira.

Stoga takvi stanovi, poput ovoga u kojeg vas vodimo, ostavljaju dojam skladne stilske cjeline.

Foto: Stadshem

Vlasnik ga je uredio sa skromnim budžetom i vrlo jednostavno, inspirirajući se skandinavskim stilom. Dominiraju svijetle nijanse među kojima prednjače bijela i bež te bljedo prljavo ružičasta koja donosi šarm i toplinu prostoru, kao i drvene površine i prirodni materijali.

Foto: Stadshem

Upravo su svijetle nijanse učnile da prostor sa samo jednom prostorijom, površine 30 četvornih metara izgleda znatno veće nego što jest. Tome su uvelike pomogli visoki stropovi kao i veliki prozori kroz koje dopire velika količina svjetla. Također, mali broj detalja i uzoraka učinio je prostor ne izgleda natrpano š to je spriječilo stvaranje dojma skučenosti.

Foto: Stadshem

Dodatni element koji pridonosi prozračnosti i prozornosti je bilo micanje zidova tijekom posljenje adaptacije. Rušenje zidova koji su dijelili centralnu prostoriju od kuhinje odnosno hodnika povezalo je prostor. Otvaranje hodnika i kuhinje prema dnevnom i spavaćem prostoru povezalo je prostor i unijelo dovoljno svjetlosti u svaki kutak doma.


Kuhinja je ipak vizualno od ostatka prostora odijeljena šankom (na poluzid je stavljena drvena ploha) koji služi kao kutak za objedovanje. Krevet je smješten u kut prostorije, gdje najmanje smeta prilikom kretana garsonijerom i gdje dobiva ipak malu dozu privatnosti.

Foto: Stadshem

Pored ove prostorije u stanu se nalazi mala kupaonica s tuš kabinom, opremljena vrlo jednostavno i u neupadljivu nijasu bijelo-sive. Prostor za pohranu riješen je ugradbenim ormarima od poda do stropa koji se nalaze pored ulaza u kupaonicu te ulaza u stan.

 

 

 

 

Komentari