Rekonstrukcija za deset: vodimo vas u obnovljenu kamenu ljepoticu u Trilju

Sve su češći primjeri gdje se u gradnji ili adaptaciji starinskih stanova i kuća povezuju tradicionalna i moderna arhitektura i dizajn. Nastoji se očuvati autentičan duh u takvim prostorima, ali i unijeti moderan štih, pa i minimalizam. Pogledajte kako to ostvareno u jednoj kući u zaleđu Splita

 

 

Prekrasna kamena vila u središtu Trilja, gradića 30-ak kilometara udaljenog od Splita u smjeru unutrašnjosti, nastala je na mjestu nekadašnje štale i male starinske kuće na kat. Kako je gornja etaža bila ustvari nekvalitetna nadogradnja te nije bila od kamena, arhitektonski tim iz 4uha u cijelosti su podigli novu etažu te kuću proširili na pokrajnji objekt odnosno štalu. Tako je dnevna zona postala znatno šira i komotnija, što je i bio jedan od zahtjeva vlasnika, koji su željeli da njihov ljetni dom ima mogućnost ugošćavanja većeg društva na više dana.

Na donjoj etaži nalazi se još konoba, dok je prvi kat rezerviran za privatnu zonu – spavaonice s pripadajućim kupaonicama. Unutrašnjost vile spoj je modernog i tradicionalnog jer se nastojala sačuvati autentičnost zdanja i izvorni izgled. To je također bio jedan od zahtjeva vlasnika, Triljana koji većinu godine provode u svom domu u New Yorku, a ova kuća je njihova mala oaza za odmor. Arhitekti iz 4uha i dizajnerica Elza Vukičević kombinirali su tradicionalne materijale i klasični dizajn s modernim, pa i minimalističkim izražajem. Nastojalo se prostor ne pretrpati namještajem i detaljima kako bi do izražaja došli tradicionalni elementi poput drvenih stropnih greda, antiknih i rustikalnih komada te kamena. Posebna pažnja posvećena je prostranom eksterijeru u kojem se nalaze bazen, natkrivena terasa te sjenica.

Kako izgleda svaki kutak ove prekrasne kamene ljepotice u srcu Trilja, pogledajte u video prilogu.

Komentari