Ljepota jednostavnosti: moderan samački stan u centru Zagreba osvaja na prvu

Nije lako biti jednostavan – u svakoj umjetnosti, a naročito onoj primijenjenoj, to je mnogim umjetnicima, pa tako i dizajnerima, jedan od važnijih ciljeva. Kako je to pošlo za rukom dizajnerici Bosiljki Antolković iz M2-ideja studija uređujući stan od 66 m2 saznajte u nastavku

 

Vlasnik je poželio da njegov budući dom, površine 65 četvornih metara, sastavljen od boravka s blagovanjem i dvije spavaće sobe te kuhinje, hodnika i kupaonice, bude uređen u modernom stilu, praktičan i ugodan. ‘Klijent nije imao previše zahtjeva te mi je dao odriješene ruke u uređenju. Jedine želje bile su moderan i jednostavan interijer, koji nije pretrpan namještajem i detaljima te u kojem vlada smirujući kolorit’, otkrila nam je dizajnerica Bosiljka Antolković dodajući kako, budući da je riječ o novogradnji, u stanu nije trebalo ništa prepravljati. Vlasnik je bio zadovoljan rasporedom prostorija i postojećim podnim i zidnim oblogama tako da građevinski radovi nisu bili potrebni. Jedini izuzetci su preinake elektroinstalacija te mini-intervencija u kuhinji.

 

Dizajnerica Bosiljka Antolković/ Foto: Privatni arhiv

 

‘Kuhinja je, kao i većina namještaja u stanu, rađena po mjeri u Bemier interijerima, ali keramika, koja se nalazi na zidu između gornjih i donjih elemenata, nije imala dovoljnu visinu, pa smo taj prazan dio ispunili lajsnom i kaljenim staklom, koji se bojom i sjajnom površinom savršeno uklopio u prostor, te izgleda kao dekoracija. Dojam dodatno pojačava led traka ispod elemenata’ objasnila je dizajnerica. Za temeljne boje odabrane su svijetle neutralne nijanse bijele i sive, koje u kombinaciji s bež nijansom prirodnog drveta i plavim i žutim akcentima čine jako dobru ravnotežu. Kroz boje, linije i oblike materijala, namještaja i detalja zadržane su modernost i jednostavnost, koju je vlasnik i želio. Uređenje jedino nije obuhvatilo drugu spavaću sobu koja tek čeka svoje vrijeme i postane dječja. U glavnu spavaću sobu ubačen je dodatni sadržaj, mali radni kutak u uglu.

 

Foto: Privatni arhiv

 

Kupaonica je dorađena drvenim ormarićem i policama za odlaganje potrebnih stvari, a u hodniku našlo se, iako je uzak, mjesta za dodatnim skladišnim prostorom. Pored ormarića za cipele, dizajnerica je osmislila i ormar. ‘Ormar rađen po mjeri omogućio je da stvorimo skladišni prostor te jednu praktičnu policu za odlaganje sitnica poput ključeva, a usput je sakrio i cijevi od instalacija te plinsko i električno brojilo’, otkriva dizajnerica, dodajući kako joj je najdraži dio stana dnevni boravak, odnosno dio oko TV zida. ‘S tim dijelom stana sam najviše zadovoljna, sviđa mi se kako smo ukomponirali namještaj po mjeri s domaćom dizajnerskom sofom Match’, ističe Bosiljka Antolković.

 

Foto: Privatni arhiv