DIVAN DOM U SRCU PARIZA: originalna adaptacija kuće iz 19. stoljeća

InDizajn ekipa snimila je za ovu, 21. sezonu emisije nekoliko divnih interijera u Parizu. Ovaj puta vodimo vas u kuću iz 1850. čije preuređenje potpisuje arhitekt Pierre Louis Gerlier

 


Dobrodošli u staru kuću, građenu daleke 1850. godine, čija nam je vrata otvorio arhitekt Pierre Louis Gerlier. Kuća se nalazi u la Cité des Fleurs, jednoj pomalo neobičnoj ulici u Parizu zato što se sastoji samo od kuća, a to je sasvim netipično za Pariz. Pariz je naime gusto građen grad s brojnim zgradama.

Ulica La Cité des Fleurs je u četvrti Batignolles, radničkoj četvrti koja se nekoć nalazila izvan Pariza, a danas je u srcu Pariza.

“Nalazimo se u najmanjoj kući u ulici koju smo u potpunosti renovirali. Kuća je poprilično stara i kada smo je došli preurediti, nije bila u istom stanju kao danas. Bila je uništena od starosti i vrlo zatvorena, pa smo je maksimalno otvorili i u potpunosti reorganizirali”, ističe arhitekt Pierre Louis Gerlier.

arhitekt Pierre Louis Gerlier / InDizajn / Foto: Darko Mihalić

Kuća se prostire na 140 kvadrata i sastoji se od tri etaže. U prizemlju se nalazi dnevni prostor, a ispod njega je jedna vrsta suterena, u razini vrta koja se sastoji od dvije sobe, kupaonice i vešeraja. Tu je i prvi kat koji je posve posvećen roditeljima s pomalo neobičnom, no divnom kupaonicom i vrlo lijepom spavaćom sobom.

“U prizemlju, u kojem su dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja smo u prvom redu maksimalno otvorili prostor. Uklonili smo nosivi zid i okružili smo stepenice ormarom s puno polica koji bi povezivao cijelu kuću. Stepenice smo okružili namještajem s otvorima kako bi se maksimalno vidjelo kroz njih, da pogled ne završi na zidu ili prostoriji. U dnevnom boravku je i biblioteka u jednoj posebnoj boji koju ćemo naći i na drugim katovima. Ta boja je vizualna poveznica između svih katova te daje dojam cjeline”, otkriva arhitekt.

InDizajn / Foto: Darko Mihalić

U cijelom intijeru je inače korišteno vrlo malo vrsta materijala – drvo koje daje dojam topline, medijapan s idejom da se zaoble uglovi i da se dobije nježniji, mekši dojam. Arhitekt se igrao bojama i pokušao stvoriti nešto moderno služeći se malim starinskim detaljima, art décoom koji nalazimo na stropu.

“Nismo željeli da strop bude previše ravan nego ukrašen štukaturom”, ističe Pierre Louis Gerlier te dodaje:

 

InDizajn / Foto: Darko Mihalić

“U ovoj kući najviše volim posao koji smo napravili oko stepenica. Stepenice smo okružili jednim zaista neuobičajenim namještajem i puno, puno smo radili, išlo je vrlo sporo. Bilo je puno različitih verzija prije nego smo došli do odgovarajućeg rezultata. Volim također ravnotežu između zelene boje koja je dosta prisutna, ovog neobičnog namještaja i drveta koje daje dojam topline”.

InDizajn / Foto: Darko Mihalić

 

Komentari