Kako opremiti usku i dugu sobu: pogledajte naš projekt djevojačke sobe

Uske i duge prostorije u interijeru znaju nam zadavati puno dvojbi i muke prilikom uređenja. Kakav namještaj odabrati i kako ga pozicionirati, koje boje su idealne, a koje treba izbjegavati te od kuda krenuti u planiranju prostora, saznajte u nastavku

 

Starinske stanove karakteriziraju ne samo visoki stropovi nego i duge i uske prostorije. Problem nam toliko ne predstavljaju hodnik ili kuhinja takva oblika, iako je i u tom slučaju uređenje pravi izazov, koliko dnevna ili spavaća soba. I to zato što nam je teško pozicionirati namještaja i druge elemente da bi se dobio osjećaj povezanosti.

 

Foto: Darko Mihalić

 

Kako bi prostor bio maksimalno funkcionalan i dojam uskoće se sveo na minimum, potrebno se držati nekih pravila. I pritom se služiti dizajnerskim trikovima, naravno. Jedno od njih je da prostorija ima ogledala – tim Mirjane Mikulec ih je u ovoj djevojačkoj sobi stavili na fronte ormara. To je sobi dalo dubinu i ublažilo dojam skučenosti te unijelo još više svjetla, što je često problem u uskim i dugim prostorijama.

 

Foto: Darko Mihalić

 

No, još važniji trik je podijeliti sobu u zone – pored dijela za spavanje, naša spavaća soba ima zonu za učenje i odmor koju smo smjestili pored prozora zbog dotoka prirodnog svjetla, te zonu u kojoj je prostor za garderobu i šminkanje. Tako se stvaraju mali zasebni proporcionalni prostori koji se bojama ili namještajem vizualno odjeljuju. Mi smo to učinili tapetama romantičnog, nježnog uzorka.

 

Foto: Darko Mihalić

 

Birajte svjetlije nijanse namještaja kombinirane s detaljima koji mogu biti u tamniji, ali ne pretjerujte u količini stilskih akcenata. Bitno je također da prostor oko ulaznih vrata ne bude zagušen krupnim komadima namještaja nego da se pogled može širiti prema prostoru.

 

Kako je tekao cijeli proces uređenja uske sobe za djevojku u starom građanskom stanu, pogledajte detaljnije u video prilogu!

 

Komentari