KUĆICA KOJA OSVAJA VISINE: genijalna drvena koliba u Sloveniji ostavit će vas bez daha

Slovenija je jedna od popularnijih skijaških destinacija tijekom kasne jeseni i zime na našim prostorima. Osim prekrasnih staza i snježnih krajolika, naši susjedi ponose se i prekrasnim planinskim kućicama, a jedan takav arhitektonski dragulj donosimo vam u nastavku

 

 

 

Skuta je treći po visini vrh u sjevernim Alpama s kojeg se pruža nezaboravan pogled na netaknutu prirodu. Upravo na Skuti, među prekrasnim krajolicima, smjestila se moderna alpinistička koliba pod nazivom “Bivak pod Skuto”. Dizajnirali su je studenti s Harvarda u suradnji sa slovenskim arhitektima iz Ofis studija, a svi su besplatno sudjelovali u ovom projektu.

Projektom su željeli istaknuti poštovanje i ljubav koje gaje prema slovenskim planinama, ali i planinarima kojima su željeli omogućiti sklonište koje će im služiti dugi niz godina.

Foto: World Arhitecture Community

 

Planinske nastambe na visokim nadmorskim visinama pravi su izazov za arhitekte, dizajnere i stručnjake za statiku pa je tako bilo i kreatorima “Bivak pod Skutom”. Ekstremni uvjeti s jakim vjetrovima, snijegom, suncem, olujama i teškim terenima zahtijevaju posebne arhitektonske forme i građevine. Koliba je prvo izgrađena u radionici, zatim razdvojena u tri modula i helikopterom prebačena na planinu.

 

Foto: Woodz

 

Nova, vizualno vrlo atraktivna koliba prostire se na 12 metara kvadratnih, a zamijenila je postojeće, zahrđalo, prilično dotrajalo sklonište koje se nalazi na čak 2045 metara nadmorske visine. Uzimajući u obzir uvjete kojima je izložena, ova modularna koliba kreirana je od održivih, čvrstih materijala koji lako odolijevaju i najekstremnijim klimatskim uvjetima.

 

Foto: Woodz

 

Koliba može primiti i do 8 ljudi, a veliki panoramski prozori s obje strane pružaju zapanjujući pogled na dolinu Kamnik i okolne planine. Ova alpinistička koliba, osim što nudi sigurno utočište, osigurava i ugodno okruženje za sve avanturiste koji ovdje mogu bezbrižno uživati u miru i tišini, ali i svim ostalim čarima koje slovenske Alpe nude tijekom cijele godine!

Foto: Woodz

 

Ako vas zanima kako je izgledao proces izgradnje kolibe i želite dobiti bolji dojam o njenoj unutrašnjosti, pogledajte video u nastavku.

 

 

 

Komentari