SVJEŽ, PROZRAČAN I S OBILJEM SVJETLA: divan mediteranski ugođaj u dvoetažnom stanu

Prekrasno uređen dvoetažni stan na španjolskoj obali, prepun dobrih ideja, prava je moderna mediteranska oaza u kojoj su opuštenost i prozračnost vidjljiv na svakom koraku.

 


Novi vlasnici stana na obali Španjolske poželji su okoliš useliti i u svoj dom. Svidjela im se ideja da interijer odiše Mediteranom, te da bude prozračan, svijetao i djeluje ugodno i opuštajuće na sve koji se nađu u njemu.

Dizajneriski tim iz Ni2 Estudio de interiores – Esther Abad Coloma, Patricia Mollá Utrilla i José Manuel Linares Martín.prihvatio je izazov pretvoriti mali dvoetažni stan u prostor u kojem će se uvijek osjećati kao da su na obali.

Foto: El Mueble / Fernando Bedón

Adaptacija je učinila i neke prostorne preinake, prije svega u prizemlju. Micanjem zidova povezala se kuhinja s dnevnim boravkom u otvoreni prostor. I stepenište je tako postalo vidljivo te otvoreno prema ostatku dnevne zone. Pored ove prostorije, u prizemlju se nalazi gostinjski toalet.

Foto: El Mueble / Fernando Bedón

Ulaz u stan je iz niže etaže, ali u njoj se nalazi samo ulazni prostor s komodom i ormarićem za cipele. Stepenice vode i do gornje etaže u kojoj je spavaća soba s odvojenim garderobnim prostorom te kupaonica.

Foto: El Mueble / Fernando Bedón

Stubište je također transformirano – bilo je od moramora i prilično teško i glomazno. Stoga si dizajneri odlučili prekriti stepenice parketom svijetlog hrasta koji se nastavlja na podovima u ostatku interijera. Ograda je pobojana u bijelo, a ispod stepenica u ulaznom prostoru napravljeno je malo spremište koje se skriva ispod fronti od ratana.

Foto: El Mueble / Fernando Bedón

Pored prekrasnog parketa, dio podnih obloga – u kupaonici i kuhinji te ulaznom prostoru čine porculanske pločice s izlizanim uzorkom, u crnim i sivim tonovima. Drvo i pločice, kao i teksturirani bijeli zidovi (naročito vidljivo u kupaonici) dali su mediteranski ugođaj prostoru, kao i brojne dekoracije među kojima su neke ručno rađene te odabir svijetlih, prirodnih materijala.

Foto: El Mueble / Fernando Bedón

Mnogima će pažnju privući kuhinja koja je kombinacija modernog dizajna i rustike te će mnoge podsjetiti na izgled starih seoskih kuhinja.

 

Komentari