PRIJE I POSLIJE: adaptacija starog stana u potkrovlju donijela je svjetliji i topliji prostor

U ovom elegantnom i modernom potkrovlju u Parizu, površine 65 kvadrata, temeljitom adaptacijom su obnovljene i stare grede koje daju poseban šarm ovom prostoru.


U srcu Pariza, u 7. arondismanu nalazi se predivno, nedavno adaptirano potkrovlje površine 65 četvornih metara. Iako nije bio u lošem stanju, stan je ipak podvrgnut temeljitoj obnovi jer je prostoru nedostajalo svjetla i praktičnih sadržaja. Stoga su vlasnici angažirali arhitekticu Vittoriju Rizzoli, koja je s entuzijazmom krenula u projekt. Cilj renovacije je bio: unijeti svjetlo, optimizirati prostore te donijeti atmosferu doma.

Foto: Studio Vittoria Rizzoli; Ercole Salinaro

Unatoč brojnim izazovima vezanim uz adaptaciju, posebice namještaj rađen po mjeri koji je trebalo dopremiti na 7. kat, stan je danas ugodan prostor za život. Bijela, bež, tirkizna i plava uz drvo stvaraju skladnu i elegantnu atmosferu. Vittoria Rizzoli uspjela je harmonizirati prostor zahvaljujući pažljivo odabranoj paleti boja i materijala.

Foto: Studio Vittoria Rizzoli ; Ercole Salinaro

Prije početka radova, stan je bio mračan, prilično tužan i loše uređen. Obnovljeni su podovi, zidovi te stavljene nove grede čime je unesena svjetlost. Stan ima novu kupaonicu i kuhinju. Suptilno kombinirajući drvo, bijelu, crne i zlatne akcente arhitektica je unijela dašak elegancije u svaku prostoriju. Okrugla, zlatna rasvjetna tijela u dnevnoj sobi omekšavaju mnoge kutove u prostoru.

Foto: Studio Vittoria Rizzoli ; Ercole Salinaro

Nekoć smještena u stražnjem dijelu stana i zatvorena, kuhinja je sada premještena u središte dnevnog prostora, s bijelim i tirkiznim ormarićima i  ovalnom radnom plohom, okruženom stolicama. Dizajniranje ove kuhinje za arhitekticu je bio veliki izazov jer su instalacije bile na suprotnoj strani stana. Moralo se voditi računa o gredama kao i različitim razinama poda.

Foto: Ercole Salinaro

Radni kutak došao je na mjesto drvenog kuhinjskog šanka, koji je uklonjen tijekom obnove. Novo mjesto za šank je odmah uz kuhinjske elemente, no sada je znatno šire i privlačnije zbog svijetlih tonova i terazzo uzorka i sjajnih barskih stolica.

Foto: Ercole Salinaro

U dnevnom boravku dominira svijetla kutna garnitura te police od crno pobojanog metala. U stanu se nalaze još kupaonica i dvije spavaće sobe – jedna za vlasnika i jedna gostinjska, a do njih se dolazi

Foto: Ercole Salinaro

Stepenište je također obnovljeno novim drvenim gazištima i ogradom. Staru impozantnu drvenu ogradu zamijenila je antracit siva ograda, savršeno usklađena s po mjeri izrađenim policama iznad radnog stola.

Foto: Ercole Salinaro
Komentari