20 KVADRATA: nekadašnja radionica pretvorena je u netipičan stančić

Ova bivša radionica površine svega 20 četvornih metara u koju se ulazi iz uskog prolaza u dvorišnoj zgradi u Parizu divan je primjer prenamjene prostora kao i njegovom maksimalnog iskorištavanja.

 


Vlasnik male radionice u dvorišnoj zgradi u Parizu vidio je dobru priliku za prenamjenu ovoga minijaturnog prostora od 20 četvornih metara. Kako je radiona na vrlo dobroj poziciji, vlasnik je odlučio pretvoriti u stančić odnosno garsonijeru za kratkoročni najam.

Foto: Agathe Tissier

Angažirao je dizajnericu Aliciju Oustry iz studija Ameo Concept koja je predložila da se, s obzirom na višu visinu stropa od standardne stvori mali studio s polukatom na kojem bi bio krevet. Tako bi u interijeru mogle boraviti dvije osobe i imati udoban smještaj s većim krevetom.

Foto: Agathe Tissier

Ispod kreveta na mezaninu, do kojeg se dolazi malim ‘lebdećim stepenicama’ osmišljena je mala kupaonica, a ostatak prostora čini mini kuhinja s kutnom klupom i stolom te dvosjed s klub stolićem preko puta kojega su stepenice i ispod njih tv prijemnik.

Foto: Agathe Tissier

Ovaj moderan, topao i vrlo funkcionalan prostor, unatoč ograničenoj kvadraturi, sadrži sve bitne elemente potrebne za svakodnevni život u kojem su promišljeni i najsitniji detalji poput smještanja tv-a, tapete na zidu, polica pored stepeništa…

Foto: Agathe Tissier

Problem nedostatka svjetla i činjenice da prostor nema nijedan pravi prostor riješen je ostavljanjem velikih ulaznih vrata i izloga. Preko njih ulazi ipak dovoljna količina prirodne svjetlosti, a tom dojmu svjetline, kao i veće prostornosti pridonio je odabir svijetlih tonova – od bijelih zidova, stepeništa i kuhinje, bež podova do kuhinje.

Foto: Agathe Tissier

 

Komentari