U prostoru od 24 m2 cilj je bio stvoriti funkcionalnost dvosobnog stana. Pogledajte rezultat!

Ovaj mali stan od svega 24 četvorna metra vlasnica je kupila za svoje roditelje, za njihov povremeni boravak u gradu. Cilj je bio, uz dnevni boravak i nus prostorije, imati i kutak za spavanje.


Stan u koji vas ovoga puta vodimo je doista mali i ima svega 24 četvorna metra. Kako se nalazi u prizemlju, nemoguće je bilo iskoristiti prozore u smislu da se maknu zavjese i otvori pogled kojim bi se vizualno povećao prostor. No, stan ima i nekih prednosti. Među njima su svakako visoki stropovi i veliki prozor što donosi više svjetlosti i dojam prostornosti.

Foto: Sofia Karelina

Novi vlasnici, bračni par željeli su imati novi dom koji je svijetao, elegantan, s neoklasicističkim elementima te, naravno, funkcionalan. Pored toga, vlasnicima je bilo potrebno osigurati funkcionalnost dvosobnog stana sa spavaćom sobom, dnevnim boravkom i garderobom.Ali kako sve to postići u samo 24 kvadrata?

Foto: Sofia Karelina

Dizajnerica Sara Mikhailova riješila je ovaj problem na sljedeći način: kuhinju je iz niše u koju se ulazi iz boravka premjestila u hodnik a u nišu je stavila krevet. Odjeću je pohranila u velike ugradbene ormare s obje strane hodnika, a posuđe u ormariće dnevnoj sobi. Pećnica i mikrovalna pećnica su ugrađene u jedan od tih ormarića.

Foto: Sofia Karelina

Dnevni kutak smjestila je uz veliki prozor, što je idealna pozicija jer nudi potrebnu prirodnu svjetlost koja dopire kroz zavjese ali i udobnost.

Foto: Sofia Karelina

Problem osvjetljenja u spavaćoj sobi riješen je unutarnjim prozorom koji propušta svjetlost iz kuhinje tj. hodnika i eliminira osjećaj “zatvorene kutije”. S kuhinjske strane su na klupice prozora postavljene posude s cvijećem koje su zamijenile zelenilo koje bi se vidjelo kroz klasični prozor.

Foto: Sofia Karelina

Boje koje dominiraju u stanu su neutralne i svijete – zidovi i ormarići su u različitim nijansama svijetlo bež. Tako se stvara dojam da ravnine zidova i stropa ‘teku’ jedna u drugu, mijenjajući geometriju prostora. Ogledala, koja je dizajnerica obilno koristila u ovom projektu, pomažu vizualno proširiti zidove.

Foto: Sofia Karelina

Dojmu veće prostornosti pomaže i koncept minimalnog broja predmeta u stanu. Kartellov akrilni stolac, na primjer, ima i ulogu stolića za kavu, a po potrebi je i u funkciji taburea ako zatreba u kupaonici ili hodniku. Mali okrugli stol većinu vremena nalazi se uz zid na kojem je tv, ostavljajući slobodan prostor u središtu dnevne sobe. Ali, u pravom trenutku postaje stol za večeru.

Foto: Sofia Karelina

 

Komentari