PRIJE I POSLIJE: fantastična adaptacija stana od 31 kvadrat u Beogradu

Vodimo vas u Voždovac, beogradsku četvrt u kojoj se nalazi prekrasan mali stan od svega 31 četvorni metar. Nakon temelijite renovacije koju je prošao, interijer je dobio i zasebnu sobicu za spavanje. Pogledajte stanje prije i poslije!

 

 

Nakon godina u kojima je služio za najam, garsonijera na beogradskom Voždovcu postala je životni prostor za mladi par koji ima i spavaću sobu.

Za ovu prostornu preobrazbu bila je potrebna temeljita adaptacija koja je uključivala micanje zidova i podizanje novih.

 

 


U izvornom stanju, kako nam otkriva dizajnerica Nevena Antić koja potpisuje projekt uređenja, stan se sastojao od jedne sobe u čijem je sastavu bila kuhinja, zatim kupaonice i male terase.

Nakon preinaka, srušen je zid koji je dijelio kuhinju od ulaznog prostora, a postavljen je zid po sredini prostorije i tako se dobila mala spavaća soba.

 

Foto: Studio EnterijerNA

“Rušenjem zida koji dijeli kuhinju i hodnik, kao i uklanjanjem vrata iz hodnika ka sobi, otvoren je prostor a nakon toga je formiran zid koji dijeli dnevni boravak od novonastale spavaće sobe. Otežavajuća okolnost pri projektiranju male kvadrature bili su zidovi pod kosinama koje je trebalo adekvatno iskoristiti jer su se pojavljivali nefunkcionalni uglovi”, objašnjava dizajnerica.

Foto: Studio EnterijerNA

Projektni zadatak bio je, pored spavaće sobe, osigurati što više prostora za odlaganje, unijeti svjetlosti  bolje te oživjeti postojeće, zatečeno stanje.

“Odlična komunikacija, jasne želje i ciljevi vlasnice bile su dobre smjernice za postavljanje prvo novoga plana a zatim i pristupanju izradi projekta za izvođenje”, ističe dizajnerica.

Foto: Studio EnterijerNA

Vlasnici su prihvatili sve prijedloge dizajnerice, pa je finalna verzija stana identična onoj u idejnom rješenju, odnosno 3D vizualizaciji prostora.

Na svijetloj bazi bijele dodani su akcenti – prije svega u pastelno plavoj, zatim žutoj i točkastim uzorcima. Tu su i površine u dekoru drveta koje su stanu dale toplinu, a zlatni detalji podigli su prostor i dali mu malo sjaja i chica.

“Bijela je bila osnova jer je prostor mali. Dinamika se pojavljuje već na samim ulaznim vratima u vidu heksagonalnih pločica s plavim detaljima. Identična plava boja, preslikana je na gornje kuhinjske elemente od medijapana”, otkriva Nevena Antić.

Foto: Studio EnterijerNA

Radna ploha, koja je ujedno i šank za objed, odvaja vizualno kuhinjski prostor od dnevnog boravka koji je doista malen, ali vrlo šarmantan te otkriva osobnost vlasnika kao i njihov ukus.

No, ova dva prostora istovremeno su i povezana policom koja se nastavlja od gornjih kuhinjskih ormarića na zid iznad sofe. Polica ima i zatvorene dijelove pa služi kao mjesto za skladištenje.

Foto: Studio EnterijerNA

“Svaki ugao maksimalno je iskorišten. Tu je sanduk za odlaganje koji se nalazi iza trosjeda, a između pulta, sanduka za odlaganje i trosjeda smještena je i polica za piće, dok je u kutu kod balkonskih vrata stala otvorena polica po mjeri”, napominje dizajnerica.

Na jedan detalj dizajnerica je najviše ponosna – veliko ogledalo u ulaznom prostoru koje je gotovo udvostručilo prostor, donijelo više svjetlosti.

 

Foto: Studio EnterijerNA

“Micanjem zida stvorena je lažna slika da je cijela površina iza ogledala zid, a ustvari u dvije vertikale nalazi se prostor za odlaganje – cipelarnik i garderober”, otkriva Nevena Antić te dodaje:

“Ogledalo je u obliku slova L jer se nalazi i sa bočne strane skrivenog ormara pa trenutak pogleda pri ulasku u stan ne pravi vizualnu barijeru već daje odraz posmatraču”.

Foto: Studio EnterijerNA

Kupaonica je posve promijenila izgled iako je doživjela samo djelomični makeover. Vlasnici su htjeli da ostane u zatečenom stanju, no dizajnerica je predložila da stave novu boju na pločice i zamijene sanitarije te dodaju nove ormariće za pohranu. Savršen primjeri kako je malo ulaganja dalo maksimalne rezultate!

Foto: Studio EnterijerNA

Spavaća soba također je isplanirana do posljednjeg centimetra kako bi se stvorilo što više prostora za odlaganje. Posebnost ormara je što su različite dubine te sadrže dublje i pliće segmente a sve kako bi se svladali nepravilni uglovi.

Foto: Studio EnterijerNA
Komentari