KOMPAKTNO, FUNKCIONALNO I SA STILOM: mali skandi stan za mladu damu

Skandinavski dizajn uvijek će imati svoje poklonike za što postoji bezbroj dobrih razloga. Naročito je popularan kod mlađe populacije, u što se možete uvjeriti na primjeru ovog malog stana u vlasništvu mlade djevojke

 


Mali jednosobni stan u staroj zgradi u Stockholmu postao je dvosobni, odnosno adaptacijom je dobio zaseban prostor za spavanje. Ovakvi stanovi najtraženiji su i na našem tržištu nekretnina – svi bi željeli jednosobni stan koji ima odvojen dio za spavanje ili manji dvosobni stan koji ima spavaću sobu.

Mladoj vlasnici to je uspjelo ostvariti u jednosobnom stanu od 35 kvadrata. Pregrađivanjem izduženog dnevnog boravka dobila se spavaća soba, a kako prostor dnevnog boravka ne bi izgledao skučeno i mračno, otvoren je prema kuhinji i hodniku. Sada dnevna zona izgleda znatno prozračnije i prostornije, a prostor hodnika dobio je više svjetla i mogućnost da se u prolaz prema dnevnoj zoni ugrade garderobni ormari.

FOTO: RIK OLSSON

Kod ulaznih vrata nalazi se i kupaonica, a u produžetku je dnevna zona koja se sastoji od kuhinje s blagovaonskim stolom i mini dnevnim boravkom koji vodi u spavaću sobu.  Mala sofa okrenuta je prema prozoru s kojeg se pruža lijepi pogled, a istovremeno prozor služi i kao ekran – spuštanjem platna mogu se projicirati filmovi ali i tv sadržaj.

FOTO: ERIK OLSSON

Prostorija za spavanje je male kvadrature i ima osnovne elemente poput kreveta i ormara, no stila i ugodne, smirujuće atmosfere joj ne nedostaje zbog dobro odabranih boja i dekorativnih detalja na zidovima. Veliki adut spavaćeg prostora je postojanje vanjskog otvora pa on sada ima dotok prirodne svjetlosti i izgleda veći.

FOTO: ERIK OLSSON

Stan je uređen vrlo jednostavno budući da je imao ograničen budžet. Glavna inspiracija bila je skandinavski dizajn, ali u nešto modernijoj varijanti s dodacima vintagea. Prevladavaju svijetli tonovi bijele i sive, s dodacima tamno sive i vedrih akcenata u ružičastoj i plavoj.

 

 

Komentari