SJAJNO OSMIŠLJENIH 40 KVADRATA: mali moderni i funkcionalni stan za najam

Stari jednosobni stan u povijesnom središtu Samare novi su vlasnici, s obzirom na atraktivnu lokaciju, odlučili preurediti za najam. Kako nisu bili spremni za rušenje zidova i prostorne preinake, prostor za spavanje organiziran je u dnevnom boravku

 

 

 


Stanovi za jednokratni najam, umjesto hotela, pansiona i hostela sve su češća opcija odsjedanja turista diljem svijeta a ne samo u Hrvatskoj. Za najmoprimce, ovo je svakako investicija u koju trebaju više uložiti i truditi se oko najma, ali je dugoročno isplativija, naročito ako je stan na dobroj lokaciji i atraktivnog izgleda. Upravo ova posljednja dva aduta imao je jednosobni stan od 42 kvadrata u starome dijelu Samare, gradu u Rusiji.

Vlasnici su ga stoga odlučili iznajmljivati i to kratkoročno, pa su za njegovo uređenje angažirali dizajnericu Aigul Sultanovu i njezin studio Art Ryba Design.

Foto: Roman Spiridonov

Želja vlasnika bila je, bez prostornih preinaka i rušenja zidova stvoriti atraktivan i funkcionalan interijer inspiriran skandinavskim stilom. Dizajnerica im je predložila mali odmak od skandi stila i karakterističnih bijelih zidova i bijelog namještaja u korist svijetlo sivih nijansi i dodavanje drugih boja – kako na zidovima, tako i namještaju i detaljima.

Vlasnici su podržali ovu ideju i nastao je stan koji ima vrlo zanimljivo osmišljene zidove te niz boja, a da je pritom ostao svijetao i prozračan.

Foto: Roman Spiridonov

Osim boje, dizajnerica se u projektu uređenja fokusirala i na geometriju. Tanki nenametljivi okviri ukrasnih lajsni odnosno štukatura vizualno odvajaju spavaći i dnevni dio unutar dnevnog boravka, a tome pripomaže i poluzid obložen dekorom drveta i zrcalom podijeljenim u lajsne.

Tako je krevet skriven iza pregrade koja ima i ulogu žardinjere za bilje te nudi privatnost. Preko puta je radni kutak također odijeljen od dnevnog prostora, ali ovaj puta bijelim letvicama.

Foto: Roman Spiridonov

Osim u dnevni boravak, ulazni prostor vodi u kuhinju i kupaonicu, koju je na prvu teško uočiti zbog zelenih vrata koja se stapaju sa zidom u istoj nijansi. Ista nijansa zelene nastavlja se i u kuhinji, spajajući tako dva prostora.

Foto: Roman Spiridonov

Prostor kuhinje je dovoljno velik da se u njega smjesti veliki blagovaonski stol, dok se u nastavku nalazi šarmantan mali balkon.

 

 

Komentari