MODERNO PRIZEMLJE OBITELJSKE KUĆE: idejno rješenje by Mirjana Mikulec interijeri

Dva kata obiteljske kuće, koja su funkcionirala kao odvojeni stanovi, sada će biti povezani u jedan životni prostor. Studio Mirjane Mikulec bio je zadužen za idejno rješenje prizemlja koje se prostire na 53 četvorna metra

 


Novi vlasnici obiteljske kuće u Zagrebu odlučili su povezati dvije, dotada potpuno odvojene etaže. Kuća je funkcionirala kao stambeni objekt s dva dvosobna stana koji su svaki imali svoj poseban ulaz. Na gornju etažu se tako ulazilo preko vanjskih stepenica, a sada su one, prema zahtjevu klijenata uključene u interijer.

Naime, novi vlasnici željeli su imati jedinstven prostor u kojem bi u prizemlju površine 53 kvadrata bila dnevna zona s jednom spavaćom sobom, a na katu tri spavaonice. Za idejno rješenje donjeg kata angažirali su studio Mirjane Mikulec, koji je izradio nekoliko varijanti prijedloga, a mi vam donosimo ono koje su klijenti prihvatili.


POSTOJEĆE STANJE

NOVI PRIJEDLOG TLOCRTNOG RASPOREDA

 

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Pored zahtjeva da vanjsko stubište postane unutarnje, vlasnici su željeli i vanjsku natkrivenu terasu na koju bi se izlazilo iz kuhinje. Za to je bilo potrebno micanje nekoliko zidova koji su više povezali prostor kuhinje i dnevnog boravka koji je ustvari s druge strane hodnika te povezivanje kuhinje s vanjskim stubištem.


IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Naime, u kuhinji je vanjski prozor proširen i napravljen je otvor koji je prizemlje povezao s vanjskim stubištem kojim se ide na kat gdje se nalaze spavaonice. Također, unutar kuhinjskog zida napravljen je otvor, ali je riječ o fiksnom prozoru koji nema mogućnost otvaranja. Tako se ovaj dnevni prostor povezao i stvorila se komunikacija između kuhinje i dnevnog boravka u kojem je osiguran kutak za psa.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Kako bi se maksimalno iskoristio dnevni prostor, unutar blagovaonice integriran je kompaktan i funkcionalan radni prostor čime je iskorišten svaki centimetar prostora.  Blagovaonski stol koji se naslanja na zid koji ga dijeli od dnevnog boravka centar je kuhinje odnosno prolaza prema stubištu. Tako se upostavlja kružna veza oko koje funkcioniraju kuhinja, hodnik i radni prostor.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Ostatak prostora u prizemlju čine mala roditeljska spavaća soba i kupaonica, inspirirane jednostavnošću i prirodom.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

 

 

 

 

Komentari