Temeljitom adaptacijom do modernih 30 kvadrata za studenta

Stara garsonijera u Moskvi patila je prije adaptacije od mnoštva nedostataka. No, intervencijom dizajnerice Svetlane Selivanove sve mane pretvorene su u prednost te se dobio funkcionalan, moderan i lijep mladenački interijer

 

 

Dva velika prozora u centralnoj prostoriji davala su mnogo prirodne svjetlosti, ali su istovremeno ograničavala mogućnosti planiranja prostora. U kuhinji je također ugrađen veliki prozor koji nije dopuštao smještanje elemenata na tu stranu zida, a usto je zauzimao dosta prostora prilikom otvaranja. Uslijed takve skučenosti jednostavno nije bilo mjesta za kuhinjski stol, a i trebalo je nekako organizirati ostatak kuhinje sa svim potrebnim sadržajima.

Dizajnerica Svetlana Selivanova

 

“U takvim stanovima vlasnici obično lutaju s metrom naokolo, pokušavajući ugurati osnovne komade namještaja kako bi prostor bi funkcionalan. Tako je bilo i u ovom slučaju, pa su se supružnici obratili nama, u želji da stan u jugozapadnom dijelu Moskve, namijenjen njihovu sinu doista bude ne samo moderniziran i obnovljen nego i praktičniji. Ili jednostavnije rečeno, njegove minuse pretvoriti u prednosti”, objašnjava dizajnerica Svetlana Selivanova koja je “ukrotila” stan tako što je srušila zid koji je dijelio kuhinju od ostatka prostora.

Eliminiranjem zidova, stvorio se veći prostor te se kutak za blagovanje sa stolom i stolicama pomakao prema dnevno-spavaćoj sobi. Ova jedinica za blagovanje sada spaja i dijeli ove dvije zone u stanu

Foto: Mikhail Loskutov

 

Dnevni boravak postao je funkcionalniji jer krevet služi ujedno i kao sofa tijekom dana, a ispred njega je stavljen stolić i tabure. Veliki radni stol smješten je ispred velikih otvora što je i praktično, a savršeno se iskoristio taj prostor. U linijsku mini kuhinju stali su svi potrebni sadržaji, a kupaonica je postala funkcionalnija jer je iz nje izbačena kada a stavljen tuš s modernom, tankom kadicom. Garderobni prostor riješen je ugradbenim ormarima u hodniku koji ujedno služe i kao zid koji ga dijeli od boravka tj. spavaonice.

 

Foto: Mikhail Loskutov

 

“Planiranje prostora trajalo je duže nego obično jer smo doslovno morali računati na svaki centimetar.  Tu nam je uvelike pomogao namještaj po mjeri. Naročito je bilo korisno kod ormara u hodniku i u kuhinji gdje smo napravili gornje i donje elemente uže od standardnih, Klijentima se toliko svidio da su ga prihvatili bez prilagodbi“, ističe dizajnerica zadovoljna jer je uspjela zadovoljiti i studentov zahtjev da stan bude uređen minimalistički s nekoliko detalja u akcentnim bojama.

 

Izvor: AD

Komentari