U ovom potkrovlju uvijek je sunčano: stan za četvero prepun svjetla, zraka i zelenila

Oduševio nas je ovaj stan otvorenog koncepta za četveročlanu obitelji zbog jednostavnog i funkcionalnog dizajna ali i količine svjetla i pozitivne atmosfere kojom zrači.

 


Tijesno potkrovlje u staroj stambenoj zgradi sastojalo se od nekoliko manjih prostorija koje su vlasnici iznajmljivali. Zbog pogrešno odabranih boja kao i postojanja više soba male kvadrature prostor je izgledao mračno i skučeno. Novi vlasnici angažirali su dizajnericu Guzel Elisejevu koja je uredila dom za četveročlanu obitelj. U njemu su, unatoč skromnoj površini dovoljno mjesta našli roditelji s dvoje djece. Tajna je u dobrom iskorištavanju prostora.

 

FOTO: NATALIJA GORBUNOVA

Visina stropa od skoro 4 metra u nekim dijelovima stana omogućila je izgradnju dva polukata na kojima su smješteni ležajevi za spavanje. Ispod spavaćih soba uređene su dvije garderobe.

Tako se unutar dnevne sobe napravila galerija s krevetima za roditelje, a dječja soba je dobila galeriju s dva odvojena ležaja. Time je ostalo više mjesta u obje prostorije za ostale sadržaje: u dnevnoj zoni je tako pored kuhinje i boravka radni kutak, a u dječjoj sobi sofa za druženje i dovoljno mjesta za dva radna stola.

 

FOTO: NATALIJA GORBUNOVA

Galerije su definitivno ono što oduševljavam u ovom prostoru, ali i jednostavan i funkcionalan dizajn te osjećaj vedrine i prozračnosti koji vlada. Mnogima će za oko zapeti jarki žuti akcenti prisutni na svakom koraku čime se prizvalo sunce u čitav interijer. Oni su najprisutniji na galerijama što je stvorilo učinak sunčeve svjetlosti koja izlazi iz krovnih prozora. Stan djeluje osunčano i po oblačnom vremenu.

FOTO: NATALIJA GORBUNOVA

Osim preuređenja i uređenja galerija, dizajnerica je izradila i dodatne krovne prozore. Zahvaljujući njima, stan je postao svjetliji. Kroz prozore koji se nalaze iznad mjesta za spavanje možete gledati u oblake i diviti se zvijezdama.

FOTO: NATALIJA GORBUNOVA

Vlasnicima je bilo važno sačuvati i u novi interijer uklopiti određene predmete koje obitelj voli. Dizajnerici se svidio ovaj ekološki prihvatljiv pristup, koji omogućuje ponovno korištenje namještaja i opreme. Jer, dobar dizajn živi izvan vremenskih okvira, a predmeti iz prošlosti mogu vlasnicima pružiti udobnost i estetski užitak jako dugo.

FOTO: NATALIJA GORBUNOVA

Jedan od omiljenih predmeta u obitelji je trosjed koji je dizajnirao Gaetano Pesce za tvornicu Meritalia, a koji je ovdje pronašao drugi život u novoj tropskoj presvlaci. Zajedno sa zelenom pregradom stvara malu osobnu kućnu oazu u središtu velikog grada.

 

Komentari