ZAGREBAČKI STANČIĆ OD 23 KVADRATA: kako je mlada arhitektica sjajno iskoristila svaki centimetar prostora

Teško je zamisliti da se sve potrebno za život može smjestiti u 23 kvadrata budući da je nekima ove veličine dnevni boravak. No, mladoj splitskoj arhitektici Miri Matulović Burazin to je pošlo za rukom.

 

 

 

Pri pogledu na zatečeno stanje (pogledajte fotografije u galeriji), teško da bismo mogli zamisliti kako ovaj derutni prostor može biti lijep i funkcionalan, naročito kada uzmemo u obzir njegovu površinu od svega 23 kvadrata. Ono što je nekima dnevni boravak ili kuhinja s blagovaonicom, ovdje je trebalo zaživjeti kao kompletan životni prostor za jednu ili maksimalno dvije osobe.

Stoga je mladoj arhitektici Miri Matulović Burazin iz splitskog studija M14N projekt preuređenja ovog stana doista je bio izazov, no rezultat je i više nego fantastičan. Maksimalno funkcionalan, moderan, skladan prostor u kombinaciji bijele boje i drveta hrasta koji su prostoru dali prozračnost i toplinu. Crni detalji su postali sjajni stilski akcenti. U uređenju su arhitektici bile odriješene ruke, no vlasnica je ipak imala neke zahtjeve.

 

Foto: Marko Mihaljević

Osim temeljite adaptacije stana, trebalo je ispuniti zahtjeve vlasnice koja je željela da kupaonica bude jedna prostorija, kuhinja, boravak i spavaća soba budu zasebni prostori te da ima što više prostora za odlaganje. Naime, postojeći raspored imao je toalet razdvojen od kupaonice što je u ovako malom prostoru nepotrebno rasipanje dragocjenih kvadrata, a k tome su se ove dvije prostorije nalazile na suprotnim dijelovima stana.

Također, vlasnici se sviđala ideja da stan bude prozračan i da ga namještaj, a naročito ormari, ne zaguše.

Foto: Marko Mihaljević

Zbog ovoga posljednjeg zahtjeva arhitektica je odgovorila vlasnicu od kreveta na galeriji. Tako bi se u prostoru smanjio dojam prozračnosti i lakoće. Ovakva ideja idealna je u prostoru koji ima visoke stropove, što u ovome interijeru nije slučaj.

Foto: Marko Mihaljević

Raspored je prilično promijenjen, pa se sada na ulasku u stan, gdje je bila kupaonica, nalazi kuhinja, a na nju se nastavlja dnevni boravak iz kojeg se ide u odvojeni spavaći prostor. Da bi se stvorila privatnost u dijelu za spavanje, napravljen je ormar, koji ujedno ima funkciju pregrade. S jedne i druge strane ormar rađen po mjeri ima brojne police i ormariće za pohranu stvari te ujedno služi i kao tv zid.

 

Foto: Marko Mihaljević

Spavaći dio iskoristio je još jednu malu nišu za policu s knjigama i mali slobodan prostor za postavljanje komode s ladicama. Krevet također ima funkciju pohrane jer se podizanjem madraca otvara prostor za skladištenje.

Kuhinja je također, kao i kreveti i veliki ormar, rađena po mjeri, kako bi se maksimalno iskoristio prostor. Tako su primjerice donji elementi povišeni kako bi radna ploha proširila na područje ispod prozora gdje bi trebala biti klupica. Šank je prostor za blagovanjem koji ima ladice i ormariće za odlaganje stvari. U kuhinji se pored perilice suđa ispod fronti donjih ormarića skriva i perilica rublja koja je ujedno i sušilica.

 

 

 

 

Komentari