ELEGANCIJA U KAMENU: ruševna kuća od 29 kvadrata u Medulinu postala prava moderna ljepotica

Kamena kuća građena krajem 19. stoljeća i zatečena u ruševnom stanju, bila je pravi izazov za uređenje dizajnerici Miji Lučić koja ju je pretvorila u modernu kamenu ljepoticu koja odiše tradicijom

 

 

Uska kamena kuća u Medulinu sve do nedavno bila je neugledno, ruševno zdanje koje je plijenilo pažnju upravo zbog svoje vanjštine nagrizene zubom vremena i dugogodišnje nebrige. U takvom stanju, dok još nije bila na prodaju, upoznala ju je i dizajnerica Mia Lučić koja ju je kasnije, uz pomoć građevinara, potpuno preobrazila. U tome je, zahvaljujući povjerenju vlasnice, imala potpuno odriješene ruke.

 

Dizajnerica Mia Lučić / Foto: 2B produkcija

Očuvanje tradicionalne gradnje

„U priči o početku gotovo svakog projekta, ključan je upravo taj senzibilitet i senzor koji investitor mora posjedovati, da bi ideja pronašla svoj pravi put. Ovo je bio prvi takav projekt, u kojem su zaista, sva moja strast i vizija, naišle na podršku i bile pozdravljene dobrodošlicom međusobnog razumijevanja i suradnje“, govori dizajnerica Mia Lučić.

Prilikom vraćanja u život ovog malenog zdanja od svega 29 kvadrata uvelike se pazilo na očuvanje tradicije i autentičnog, što je svakako bio teži put jer se naišlo na mnoge poteškoće.

Foto: 2B produkcija

„Zadatak je bio kompleksan. Osim što je bila zapuštena, kuća bi nas zbog svoje izvorne gradnje, iznenadila na svakom koraku. Krajem 19. stoljeća seoski su se graditelji služili prirodnim materijalima za gradnju, pa je tako i ova kuća, osim kamena, građena od trske, a ravnine i pravi kutevi tamo ne postoje“, objašnjava dizajnerica dodajući kako su se sve komplikacije uspjele riješiti tako da se projekt adaptacije ipak prilagodio izvornoj ideji.

Foto: 2B produkcija

Obnova kamenog pročelja

Opsežna adaptacija koja je trajala dvije godine uključivala je i obnovu pročelja, zidova i podova, a svi građevinski elementi ručni su rad – od fasade i zidova, preko prozora, vrata i stepeništa, pa sve do namještaja.

Pored platna na zidovima, dizajnerica je čak sama, kako nam je otkrila, sama oblikovala reljef nanošenjem materijala rukama boraveći dva dana visoko na skeli. Motivirala ju je činjenica da će tako postići što prirodniji efekt u objektu.

Foto: 2B produkcija

Kuća za odmor

Umijeće je bilo i postići funkcionalni i estetski sklad u skučenoj površini. U tome je od pomoći bila činjenica da je kuća rađena za odmor pa kuhinja, kao i sve druge prostorije nisu trebale puno elemenata. Pored toga, kuća ima i terasu koja funkcionira kao otvoreni dnevni prostor što umanjuje dojam malog prostora dnevne zone.

Donja, prizemna etaža sastoji se od mini kuhinje i boravka povezanih stolom za blagovanje te kupaonice, a gornja etaža od spavaonice.

Foto: 2B produkcija

Atraktivna terasa

Uzorci i materijali u inače elegantno i minimalistički uređenom interijeru stvaraju poveznicu s autentičnim lokalitetom, a taj koncept prati i prekrasno uređena terasa za koju je bio zadužen Žarko Mikulić.

Ovaj dio doma naročito je bitan kod kuća za odmor budući da se dobar dio dana i večeri provede na terasi ili balkonu pa zaslužuje i posebnu pažnju prilikom uređenja.

Foto: 2B produkcija

Jednostavno, no vrlo pomno uređen eksterijer, koji ima više funkcija, nudi atmosferu Mediterana te je spoj kamena, drveta i zelenila, primjerice, autohtone istarske masline koja je oblikova u modernijoj formi grma. Posebnu čar terasi daje ručno izrađena pergola od mediteranskog drveta te mala vanjska kuhinja.

Komentari