Sjajno iskorištenih 22 m2: jednosobni stan s toplim akcentima narančaste

Stan od svega 22 četvorna metra u središtu Kijeva svijetli je primjer kompaktnog, višenamjenskog dizajna kojim je iskorišten svaki centimetar prostora. Kako bijela boja, korištena zbog prostora, djeluje odviše sterilno, dizajnerica Elena Fateeva dodala joj je akcente u profinjenoj sivoj te toploj narančastoj boji

 

Elena Fatejeva iz ukrajinskog Fatejeva Design studija preuzela je zadatak uređenja garsonijere od svega 22 četvorna metra u centru Kijeva. Dizajnerici je pošlo za rukom s ograničenim budžetom kreirati ovaj skučeni prostor da u njemu sve razine funkcioniraju – od praktične, funkcionalne do estetske te da izgleda veći nego što jest.

Odabirom bijele, te otvaranjem prostora hodnika i kuhinje prema dnevnoj sobi koja je ujedno i spavaća prostor je dobio više svjetla, a mogućnost da sve djeluje previše asketski dizajnerica je spriječila odabirom narančastih akcenata u vidu boje u kuhinji, rolo zavjesa, polica i naslonjača u kuhinji. Da bi zidovi u kuhinji izgledali atraktivnije i reflektirali svjetlost, dizajnerica je na narančastu boju stavila prozirno staklo.

Kako je riječ o samcu, kutak za blagovanje formiran je kao šank odnosno konzola uz prozor koji dobiva na atraktivnosti upravo zbog pogleda. Ovaj dio ujedno služi i kao radni prostor. Kako bi se ostvarila još veća toplina u ovom modernom interijeru, s dijelova zida je skinuta žbuka te je cigla pobojana u propusnu nijansu bijele. Tamna boja cigle ne dolazi toliko do izražaja i ne zagušuje prostor, no ipak je vidljiva i utopljava ga. Garderobni i skladišni prostor omogućen je u hodniku, sobi te kuhinji, dok je lođa zamišljena kao lounge zona za opuštanje.

 

 

Komentari