Renovirani stan pun dobrih ideja: inspirirajte se ovim ugodnim i toplim interijerom

Renovacije prostora i novi izgled uvijek su dobar izvor ideja. A ovaj, netom obnovljeni stan ih ima napretek. Insprirajte se i uživajte u dobrom dizajnu!

 


Novi vlasnici stana površine 60 četvornih metara angažirali su Elisu Martínez i Odone Elorzu iz studija Elorza Arquitectura Interior kako bi njihov dom bio praktičniji i bolje iskorišten. Riječ je o interijeru u staroj zgradi koji nije ima posve logičan raspored, ali vlasnici su u njemu vidjeli potencijal. Kuhinja se nalazila u maloj prostoriji na dnu hodnika i s druge strane dnevnog boravka.


CILJ ADAPTACIJE

Cilj je bio povezati i grupirati zone u stanu tako da je kuhinja preseljena unutar dnevnog boravka, a na mjestu kuhinje napravljen radni kutak i gostinjski toalet te ostava. Spavaća soba sada je povezana s kupaonicom te je od jednog njezinog, ulaznog dijela, napravljena garderoba. Ovakav raspored odgovarao je načinu života i potrebama vlasnika. Konačni izgled je fantastičan, čemu je uvelike doprinjela i stilstica Solange Van Dorssen.

 


SPAJANJE DNEVNE ZONE

U adaptaciji je stvorena dnevna zona otvorenog koncepta koja objedinjuje dnevni boravak, blagovaonicu i kuhinju, stvarajući jedinstven prostor od 25 četvornih metara. Kako bi se prostor ipak odvojio stavljena je staklena pregrada s kliznim vratima između kuhinje i boravka, no odabir materijala nije spriječio gubitak prirodne svjetlosti i osjećaj prostranosti.

Taj dojam pojačao je odabir neutralnih svijetlih tonova – bijele i bež. Tako primjerice kuhinja u obliku slova U ne izgleda usko ni skučeno. Kako bi se što bolje iskoristio prostor, blagovaonski stol nastavlja se na šank.

 

Foto: Philip Scheffel

ŠTEDLJIVA KLIZNA VRATA

Klizna vrata dobro su rješenje za štednju prostora – ne trebaju dodani prostor prilikom zatvaranja i otvaranja. Sistem kliznih vrata korišten je unutar dnevne zone, ali na ulazu u nju, budući da je hodnik dugačak, ali vrlo uzak. Staklena vrata omogućila su ulazak prirodne svjetlosti u hodnik. Zbog uskog hodnika stavljena su još jedna klizna vrata na strani spavaće sobe. Iza njih je skriven garderobni prostor te mini vešeraj s perilicom i sušilicom rublja.

Foto: Philip Scheffel

SPAVAĆA SOBA DONOSI SVJEŽINU I SPOKOJ

Isti svijetli tonovi, s dodacima zemljanih akcenata nalaze se i u privatnom dijelu stana, u spavaćoj sobi i kupaonici. Način uređena donio je atmosferu spokoja i svježine u ovaj prostor, a crne zidne lampe donose osobnost i moderan touch. Odabrano tapecirano uzglavlje i krevet s ladicama, što je dodatni izvor za pohranu stvari koje se rjeđe koriste.

Foto: Philip Scheffel
Komentari