STILSKA IDILA U POTKROVLJU: Marselin i Jurin dom u selu pored Čakovca

Vodimo vas u fantastično uređeno potkrovlje obiteljske kuće u selu nadomak Čakovca u kojem živi par Marsela i Jura te njihov udomljeni pas Azra

 


U obiteljskoj kući njezinih roditelja Marsela je na posljednjoj etaži s partnerom Jurom osmislila životni prostor koji u potpunosti odgovara njihovim potrebama i odražava njihove ukuse. Veliki izvor ideja za stan od 110 kvadrata bilu su Pinterest i općenito skandinavski stanovi, a oko projektiranja prostora i dodatnih stručnih ideja pomogla im je Jurina mama, arhitektica po struci.


Foto: Marsela Glavina

U realizaciji su neke stvari odradili sami, a ostalo su prepustili majstorima, no Marsela je prije početka radova sve imala osmišljeno u glavi.

Foto: Marsela Glavina

Stvoren je jednostavan i profinjen životni prostor u kojem se ponajviše ogleda utjecaj skandinavskog stila uz dodatke, kako ističe Marsela, kreativnog minimalizma, prirodnih detalja te stila britanskih cosy koliba.

“Stan je miks različitih stilova jer volim od svakoga stila uzeti ono što mi se najviše sviđa. Inspiraciju pronalazim u doista različitim, pa možda čak i kontradiktornim stilovima, no čini mi se da u našem domu sve to skupa dobro funkcionira. Važno mi je da naš životni prostor bude estetski privlačan, ali istovremeno i ugodan za život“, objašnjava Marsela koja je inače magistra poslovne ekonomije, no želja za kreativnošću odvela ju je u svijet novinarstva i fotografije, kojom se inače bavi njezin partner Jura. Ljubav prema interijerima rodila se kada je uređivala njihov prvi zajednički stan.

Foto: Marsela Glavina

Marseli i Juri je ovo drugi stan u potkrovlju, te sada mogu iz sasvim solidnog iskustva tvrditi kako adaptacija prostora pod kosinama sve samo ne jednostavan posao. Prazan tavanski prostor koji je roditeljima služio za odlaganje stvari mladi par je prenamijenio u stambeni.

“Nije bilo pregradnih zidova ni podova. Samo cigleni vanjski zidovi, podna glazura i prozori. Sve ostalo smo mi odradili, a ubacili smo još i nekoliko krovnih prozora kako bismo dobili što više svjetlosti. Obožavam stambena potkrovlja, imaju neki poseban ‘vibe’, kaže Marsela.

Foto: Marsela Glavina

Adaptacijom su dobili komforan prostor koji se sastoji od velikog hodnika koji je spojen s blagovaonicom, kuhinjom i dnevnim boravkom. S druge strane hodnika su spavaći i radni dio te kupaonica te dodatna soba koja služi kao spremište odnosno vešeraj.

“U stanu smo željeli imati što otvoreniji i prostraniji prostor, s puno svjetla i što manje zidova. Iz dnevne sobe imamo izlazak na balkon s kojeg se pruža lijepi pogled na šume i polja”, otkriva Marsela.

Foto: Marsela Glavina

Dobar dio namještaja su donijeli iz staroga stana, a ono što je nedostajalo su uglavnom radili po mjeri budući da nigdje nisu mogli pronaći ono što su željeli. Tako su tv komoda, ormarići u kupaonici te kuhinjski otok rađeni po mjeri. Inače, ostatak kuhinje je ustvari samo malo osvježen novim frontama a otok se izvrsno uklopio u prostor.

Foto: Marsela Glavina

Drveni blagovaonski stol s metalnim nogama radili su Jura i Marselin tata. Ovakvi crni akcenti ponavljaju se u cijelom interijeru, pa tako i na vratima koja vode u spavaću sobu.

“Ideja je bila da vrata budu metalna, u industrijskom stilu, no nismo mogli pronaći nikoga da ih napravi ili su bile izvan našega budžeta. Stoga su kod stolara napravili drvena vrata, pobojali ih u crno te popunili staklima”, opisuje Marsela.

Foto: Marsela Glavina

Ovakvi detalji u crnim akcentima, uz ostale detalje su ono što ovaj interijer čini jedinstvenim i zbog čega nam se, između ostaloga, svidio ovaj interijer. Ima ih dosta, no oni na svijetloj pozadini i vrlo jednostavnih, nenametljivih oblika ne izgledaju prenatrpano niti zagušuju prostor. Svježini doprinosi obilje bilja u prostoru.

“Detalji čine razliku i ja tu to čvrsto vjerujem. Oni otkrivaju našu osobnost i unose dozu topline u baš svaki prostor. Jako volim crne detalje, ali i neke posebne dekoracije koje imaju svoju priču. Bitno mi je da su efektne i upečatljive. Volim prirodne materijale, kao i biljke, jer smatram da one u svaki prostor unose dozu svježine i prirodnosti koja je meni vrlo važna”, ističe vlasnica te dodaje:

Foto: Marsela Glavina

Rezultatima smo i više nego zadovoljni , ostvarili smo sve svoje zamisli, no ja uvijek imam neke dodatne ideje pa tako sad razmišljam o tome da dio kuhinje preuredimo u ostavu odnosno špajzu, a voljela bih malo preurediti sobu koja nam služi kao vešeraj”, kaže za kraj Marsela.

Jedva čekamo vidjeti kako će nakon preuređenja izgledati ostava i vešeraj!

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari