Sjajno ukomponiran prostor za spavanje u dnevnom boravku malog stana

Stariji bračni par odlaskom djece od kuće, preselio se u manji stan. Bio im je potreban mali dnevni boravak i kutak za spavanje s bračnim krevetom te kuhinja i kupaonica.


Od standardnog jednosobnog stana u staroj zgradi, površine 45 kvadrata uređenjem pod dizajnerskom palicom Poline Andreeve stvoren je gotovo dvosobni stan sa spavaćom sobom, malim dnevnim boravkom, udobnom kuhinjom i kupaonicom.

Vlasnici stana, bračni par, prodali su veliki stan i kupili manji, jer su djeca odselila od kuće. Htjeli su od novog stana napraviti udoban, svijetao dom samo za svoje potrebe. Glavna želja bila im je u malom prostoru stvoriti zaseban dio za spavanje, s pravim krevetom.

Foto: Christina Player

Dizajnerica je podijelila prostor dnevnog boravka na dva segmenta – boravak sa sofom i TV jedinicom te spavaću sobu s krevetom i ormarom. Ova dva prostora zonirana su staklenom kliznom pregradom koja je omogućila ulazak dnevne svjetlosti u prostor dnevnog boravka i po potrebi privatnost u spavaćoj sobi.

Foto: Christina Player
Foto: Christina Player

Prostor hodnika doživio je neke promjene – zatvorena su vrata prema kuhinji. Sada se u kuhinju ulazi kroz dnevni boravak. Tako je stan postao vizualno prostraniji. Od ovoga je koristi imala i kupaonica.

Foto: Christina Player

Naime, kupaonica je sada proširena na račun hodnika i zatvaranja vrata prema kuhinji, što je omogućilo organiziranje velike tuš kabine i ugradnju perilice rublja (prije je bila u kuhinji) sa sustavom za pohranu. U kupaonicu se ulazi iz prostora koji spaja dnevni boravak i kuhinju.

Foto: Christina Player

Sve to bilo je moguće s namještajem po mjeri – tako je napravljena kuhinja, ugradbeni ormari u kupaonici i hodniku te garderobni ormar u spavaćoj sobi i TV komoda u boravku.

Foto: Christina Player

U hodniku se naime nalaze dva ormara. Jedan od njih je ugradbeni, s frontama od mutnog valovitog stakla s crnim profilima i kliznim vratima. Drugi ormar je zaseban, za vanjsku odjeću, s dijelom za sjedenje a na jedan zid postavljena je i konzola za sitnice.

Foto: Christina Player

Lijepa kuhinja koja odiše modernom elegancijom i jednostavnošću ima niz ormarića dovoljnih za ugradbene uređaje i pohranu. Gornji elementi su do stropa, što povećava skladišni volumen. Uz prozor je napravljena uska vitrina s osvjetljenjem za odabrane komade posuđa.

Foto: Christina Player
Foto: Christina Player

Boje su ono što daje posebnu ljepotu i atmosferu ovom prostoru. Budući da je površina stana mala, odabrana paleta boja ponavlja se u svakoj sobi. U kupaonici su za podlogu uzete sivo-plave pločice s ljubičastim podtonom. Boja presvlake sofe, posteljine i tekstila na prozorima sličnih je tonova kao i ova na pločicama.

Foto: Christina Player
Foto: Christina Player

Topla nijansa karamele na tapetama iza glave kreveta povezuje se s frontama ormara, konzolnim ormarićem u blizini kreveta, krznenim ukrasnim jastucima i zlatnim elementima u ukrasima svjetiljki.

Foto: Christina Player

 

 

Komentari